Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prokurátor preskúma kauzu výbuchu plynu v Krompachoch
Zdielať na

Prokurátor preskúma kauzu výbuchu plynu v Krompachoch

Podľa vyšetrovateľ explóziu spôsobila zhrdzavená prípojka vedúca k rodinnému domu. <b>VIDEO: Rozhovor s Emilom Rigošom</b>

Prokurátor preskúma zákonnosť rozhodnutia policajného vyšetrovateľa, ktorý zastavil trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia v súvislosti s výbuchom plynu v rodinnom dome v Krompachoch.

Ako uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko, vyšetrovateľ je povinný rozhodnutie doručiť prokurátorovi najneskôr do 48 hodín od jeho vydania. Prokurátor následne preskúma nielen zákonnosť rozhodnutia o zastavení stíhania, ale aj celý vyšetrovací spis a v konečnom dôsledku vo veci rozhodne, čo znamená, že buď ponechá rozhodnutie vyšetrovateľa v platnosti alebo ho zruší. "Prokurátor sa bude kauzou podrobne zaoberať aj v prípade, že by proti rozhodnutiu vyšetrovateľa podali sťažnosť poškodení," zdôraznil Filičko.

Výbuch plynu v rodinnom dome na Ulici SNP v Krompachoch si 2. februára 2007 vyžiadal život 33-ročnej ženy a jej malej dcérky a zranil ďalších ľudí. Podľa košickej policajnej hovorkyne Jany Demjanovičovej vyšetrovateľ Úradu justičnej a kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi zastavil v tejto veci trestné stíhanie, pretože skutok, ktorý sa stal, nie je trestným činom.

"Podľa znaleckého posudku k výbuchu plynu došlo v dôsledku prehrdzavenia plynovej prípojky vedúcej k domu. Uznesenie o zastavení trestného stíhania pre všeobecné ohrozenie nie je zatiaľ právoplatné a musia sa s ním oboznámiť všetky zúčastnené strany," uviedla policajná hovorkyňa.

Explózia zrovnala so zemou celý dom. Podľa očitých svedkov po výbuchu vznikol požiar, pričom plamene šľahali do výšky viac ako 10 metrov. V okamihu explózie prechádzal okolo linkový autobus, v ktorom lietajúce trosky domu ľahšie zranili viacero ľudí. Tlaková vlna poškodila okná na objekte železničnej stanice vzdialenej niekoľko sto metrov od epicentra výbuchu. Na mieste nešťastia zasahovali hasiči z Krompách, Spišskej Novej Vsi, Gelnice a Košíc.

Zdielať na

Najčítanejšie správy