Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Tajná kazeta odhalená
Zdielať na

Tajná kazeta odhalená

Kazeta obsahujúca zábery z pohrebu zavraždeného kňaza Štefana Poláka bola dlho utajovaná samotnou katolíckou cirkvou. Prečo? <b>VIDEO: zábery z kazety</b>

Redaktor TV JOJ, ktorý sa venuje zločinom komunizmu, prichádza s kópiou kazety priamo z Ríma, na ktorú slovenská katolícka cirkev uvalila embargo. Pôvodnú nahrávku mala ako prvá k dispozícii Konferencia biskupov Slovenska a tá ju odmietla vydať odborníkom z ÚPN.

Nahrávka totiž obsahuje zábery z pohrebu zavraždeného kňaza Štefana Poláka, ktorého prípadom sa ÚPN zaoberá. Katolícky kňaz bol totiž ešte za časov komunistickej totality brutálne umučený. Jeho vrahovia mali pochádzať z radov ŠtB.

Asi 5-minutová nahrávka zachytáva obrad v Plaveckom Petri, kde bol Polák na jeseň 1987 pochovaný. Tento pohreb prebiehal pod prísnym dohľadom tajnej polície, doteraz neznámy autor teda musel byť nejaký najatý agent.

V záujme objasnenia vraždy teda TV JOJ kazetu vypátrala. Osoby na záberoch sa stanú predmetom skúmania ako i samotný pôvod nahrávky. Otázka, ktorú si teraz môžeme položiť, je, prečo naša katolícka cirkev kazetu zatajila a prečo tiež nemá záujem o spoluprácu pri objasňovaní zločinov v prípade ako zavraždeného Poláka, tak aj Přemysla Coufala.

Zdielať na

Najčítanejšie správy