Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Polícia objavila na školách v Banskobystrickom kraji hákové kríže
Zdielať na

Polícia objavila na školách v Banskobystrickom kraji hákové kríže

Zdroj: Trevor Blake/ilustračné

V Banskobystrickom kraji sa v minulých dňoch na viacerých miestach objavili extrémistické symboly.

V Banskobystrickom kraji sa v minulých dňoch na viacerých miestach objavili extrémistické symboly. Na budovu jednej zo zvolenských škôl neznámy páchateľ vyryl hákové kríže a znaky SS. Nacistické symboly si po lavici kreslil aj 13-ročný školák v Lovinobani. O rok starší chlapec z Hliníka nad Hronom zas pomaľoval extrémistickými symbolmi autobus. ČTK o tom dnes informovala polícia.

Nápisy na zvolenskej škole dosiahli podľa policajnej hovorkyne Petry Babulicovej výšku niekoľkých desiatok centimetrov. Na opravu fasády budú potrebné približne tri tisícky korún.

Babulicová nespresnila, aký trest prípadne hrozí autorom nápisov na zvolenskej škole a na autobuse. Školák z Lovinobane pre svoj nízky vek do väzenia ísť nemôže.

V uplynulých dňoch propagovalo fašizmus aj niekoľko mladíkov v Trenčianskom kraji. Odznaky s fašistickými symbolmi nosil podľa polície do školy 16-ročný učeň v Trenčíne. Ten opakovane napadol aj svojho rómskeho spolužiaka a počúval nahrávky extrémistických skupín. Policajti našli fašistické symboly aj na zošitoch, peračníku a gume 13-ročného školáka z Nemšovej. Počas hokejového zápasu na štadióne v Prievidzi vraj zasa pochodoval so vztýčenou rukou 19-ročný mladík, ktorý fyzicky zaútočil na usporiadateľa.

Prejavy pravicového extrémizmu nie sú na Slovensku ojedinelé. Polícia ročne eviduje okolo dvoch stoviek takýchto prípadov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy