Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
SNS eurofondy definitívne vybojovala
Zdielať na

SNS eurofondy definitívne vybojovala

Po mimoriadnom stretnutí koaličných partnerov predseda vlády priznal, že tzv. centrálny koordinačný orgán sa meniť nebude. Znamená to, že hlavným zodpovedným za európske peniaze na Slovensku zostane ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR), ktoré kontroluje SNS. <b>VIDEO: komentár premiéra po koaličnej rade</b>

Národná rada nebude hlasovať o návrhu zákona, s ktorým pôvodne prišiel podpredseda vlády Dušan Čaplovič. A to napriek tomu, že k nemu už prebehla diskusia. Koaliční partneri sa totiž dohodli, že tzv. Centrálny koordinačný orgán (CKO) netreba určiť zákonom. Súboj o kontrolu nad eurofondami navyše definitívne vyhrala SNS.

Po neformálnom rokovaní šéfov vládnych strán premiér Robert Fico novinárom povedal, že v podstate išlo len o to, či CKO „bude určovať zákon, alebo to ponecháme ako doteraz vo forme uznesenia vlády.“ Podľa dnes platného uznesenia je orgánom, ktorý ako najvyšší riadi európsku finančnú pomoc na Slovensku ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja. Dnes ho má plne pod kontrolou Slovenská národná strana.

Podpredseda vlády Dušan Čaplovič, ktorý má na starosti aj európske záležitosti, však nedávno prišiel s návrhom, aby koordináciu „míňania“ európskych peňazí a komunikáciu s Európskou komisiou presunula vládna koalícia na Úrad vlády. Najdôležitejšou osobou by tak stal práve on. D. Čaplovič chcel takto dosiahnuť lepšiu koordináciu, aby sme európske financie využili čo najefektívnejšie a aby sme zbytočne nevydávali peniaze dva- či viackrát na to isté. Navyše, napríklad budovanie vedomostnej spoločnosti nie je záležitosťou jedného rezortu – vyžaduje si to investície a preto aj dobrú spoluprácu viacerých ministerstiev.

SNS sa však ostro proti Čaplovičovmu návrhu ohradila a dnes je isté, že dosiahla svoje. Nielenže „Čaplovičov“ zákon Národná rada neprijme, ale Ján Slota definitívne získal súhlas koaličných partnerov s tým, že ani vláda už nebude presúvať právomoci CKO z „jeho“ MVRR. Premiér to novinárom potvrdil po ich doteraz poslednom spoločnom rokovaní.

Zdielať na

Najčítanejšie správy