Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Návrh tlačového zákona preskúmajú experti OBSE
Zdielať na

Návrh tlačového zákona preskúmajú experti OBSE

Zdroj: TV JOJ

OBSE začiatkom týždňa vyhlásila, že tlačový zákon v navrhnutej podobe výrazne obmedzí slobodu tlače.

Kontroverzný návrh nového slovenského tlačového zákona preskúmajú experti Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a ministerstva kultúry.

Dohodli sa na tom včera vo Viedni zástupcovia Slovenska pri organizácii s predstaviteľom OBSE pre slobodu médií Miklósom Harasztim, ktorý predlohu zákona tento týždeň kritizoval.

Ministerstvo tiež zverejnilo list šéfa slovenskej diplomacie Jána Kubiša Harasztimu, v ktorom minister vyčítal predstaviteľovi OBSE, že výhrady k chystanému zákonu zverejnil ešte pred schôdzkou expertov. "Pokiaľ tento postup má byt prostriedkom nátlaku, odmietam ho. Pokiaľ je to spôsob, ako upútať pozornosť na činnosť Vášho úradu, je podľa mňa mylný," napísal v liste Kubiš.

Schôdzka expertov OBSE a slovenského ministerstva kultúry, ktoré návrh zákona pripravilo, by sa mala uskutočniť začiatkom budúceho týždňa vo Viedni, kde sídli sekretariát medzinárodnej organizácie. Vládnou predlohou zákona sa parlament má začať zaoberať už na nadchádzajúcej schôdzi. Tá sa začne v utorok.

OBSE začiatkom týždňa vyhlásila, že tlačový zákon v navrhnutej podobe výrazne obmedzí slobodu tlače. Organizácia tiež kritizovala, že nová norma by dala ministerstvu napríklad právomoc rozhodovať, či zverejnené informácie zľahčujú alebo ospravedlňujú spoločensky neprijateľné správanie, ako napríklad vojny, užívanie drog či činy spáchané pre politicky motivovanú neznášanlivosť.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) v reakcii výčitky OBSE odmietol a oznámil, že materiál z rokovania parlamentu nestiahne. Poznamenal, že za porušenia nového zákona sa oproti platným predpisom predpokladá zníženie pokút na desatinu.

Ak návrh tlačového zákona prijme parlament, časopisy a tlačové agentúry by napríklad museli zverejňovať nielen opravy chybných údajov, ale aj reakcie ľudí dotknutých ich článkami bez ohľadu na to, či v nich boli nepravdivé informácie. Proti predlohe sa postavila opozícia, výhrady mali aj vydavatelia tlače.

Zdielať na

Najčítanejšie správy