Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nové dôkazy proti Mikulášovi Č. prišli z Poľska
Zdielať na

Nové dôkazy proti Mikulášovi Č. prišli z Poľska

Zdroj: TV JOJ

Tieto nové dôkazy neboli doteraz známe slovenským súdom prvého a druhého stupňa na to, aby rozhodli o vine pre tento skutok.

V prípade únosu a vraždy poľského občana Grzegorza Szymaneka, z objednávky ktorej bol v minulosti Mikuláš Č. obžalovaný, zistili poľskí vyšetrovatelia nové skutočnosti, informovala agentúru SITA hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) Svetlana Husárová.

Ide o doplnené výpovede svedkov. Tieto nové dôkazy neboli doteraz známe slovenským súdom prvého a druhého stupňa na to, aby rozhodli o vine pre tento skutok, povedala Husárová. Ako ďalej dodala, údaje doplnené výpoveďami svedkov, ktoré GP dostala od poľskej strany, preskúmala a považuje ich za hodnoverné.

GP preto 16. januára navrhla, aby Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici zrušil pôvodný rozsudok a celú vec má vrátiť prokurátorovi do prípravného konania.
GP verí, že tieto nové dôkazy môžu dokázať a odôvodniť už známe trestné skutky, povedala Husárová.

Mikuláš Č. zvaný Miki sa v decembri 1997 dobrovoľne vydal polícii. Obvinili ho z vydierania, krátenia dane a nezaplatenia cla pri dovoze luxusného BMW. V októbri 1998 pribudlo aj stíhanie za únos a vraždu 21-ročného poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka.

Jeho pozostatky našli v roku 2000 v Košiciach v mestskej časti Barca. V januári 2000 senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pod vedením Ľubomíra Samuela uznal Mikiho za vinného z vraždy, únosu a vydierania a vymeral mu 15 rokov väzenia.

Najvyšší súd v roku 2001 vec potom rozdelil. Mikulášovi Č. uznal vinu za dve vydierania a uložil mu 8,5 roka nepodmienečne. Únos a vraždu poľského podnikateľa vrátil na nové konanie. Proces v tejto veci sa konal v roku 2001. Samuelov senát však Mikiho a jeho dvoch spoločníkov pre nedostatok dôkazov spod obžaloby oslobodil.

V súčasnosti prokuratúra skončila prípravné konanie v ďalších vraždách, z ktorých viní Mikuláša Č. Ide o vraždy svedka z jeho prípadu Mariána Karcela, policajného informátora Jozefa Filipa, bývalého policajta Gustáva Slivenského a ďalších ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy