Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kašický odstúpil z funkcie
Zdielať na

Kašický odstúpil z funkcie

Zdroj: TV JOJ

Minister obrany František Kašický dnes prekvapivo oznámil, že podal demisiu.

Minister obrany František Kašický dnes prekvapivo oznámil, že podal demisiu. Zdôvodnil to svojou politickou zodpovednosťou za predražené verejné súťaže ministerstva, pre ktoré ho v posledných dňoch kritizovala tlač a opozícia.

Tridsaťdeväťročný Kašický odstúpil po tom, čo sa v uplynulých dňoch dostali do pozornosti nadhodnotené ceny pri verejnom obstarávaní pre jeho ministerstvo. V utorok odvolal za predražené tendre na upratovanie a údržbu kasární z funkcie riaditeľa Úradu správy nehnuteľného majetku Vladimíra Vaska.

Demisiu ministra musí podľa ústavy prijať prezident Ivan Gašparovič. Kašický a Fico sa do Prezidentského paláca vybrali hneď po oznámení demisie. Podľa šéfa odboru komunikácie prezidentskej kancelárie Mariána Bednára však dnes politici hovorili iba "pracovne" o stave ministerstva obrany a termín oficiálneho prijatia demisie zatiaľ nebol stanovený.

Odstupujúci minister povedal, že urobil prvé kroky k tomu, aby vinníci aféry z ministerstva odišli zo svojich funkcií. Nikoho ďalšieho okrem Vaska však zatiaľ priamo neodvolal. Ešte v utorok sa vyjadroval, že urobil pre nápravu v prípade predražených súťaží dosť.

Kašického, ktorý bol za minulej vlády šéfom vojenskej kontrarozviedky, do kabinetu nominoval Ficov Smer-sociálna demokracia. Neskôr ako minister do premiérovej strany aj vstúpil. Demisiu Kašický už raz ponúkol, po vlaňajšom výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch, Fico ho však vtedy podporil vo funkcii.

Prvým ministrom Ficovej vlády, ktorý musel odísť, bol vlani v novembri minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS). Premiér ho odvolal pre zodpovednosť za podozrivé prevody pôdy v Slovenskom pozemkovom fonde.   

Zdielať na

Najčítanejšie správy