Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nárast cien hromadnej dopravy
Zdielať na

Nárast cien hromadnej dopravy

Zdroj: TV JOJ

Zvyšovanie cien hromadnej dopravy vo viacerých mestách Slovenska opäť cestujúcim zdvihlo adrenalín.

Zvyšovanie cien hromadnej dopravy vo viacerých mestách Slovenska opäť cestujúcim zdvihlo adrenalín.

Poväčšine sumy stúpli o 2 koruny. No i tak žiadne z miest neprekonalo cenu základného lístka v Trenčíne, ktorý stojí až 16 korún.  

Zdraženie lístkov sa dotkne najmä sociálne najslabších vrstiev. Dôvodom väčšinou sú peniaze, zvýšené cestovné tak má pokryť neustále stúpajúce náklady.

Za viac peňazí sa od nového roku cestuje aj na prímestských linkách v prešovskom kraji. Na niektorých miestach tu navyše je jednorázové cestovné za desať kilometrov jazdy autobusom drahšie oproti vlaku aj o šesť korún.

Pritom doprava v poniektorých miestach nezriedka iba chabo pokrýva podaktoré, najmä okrajové územia. Napríklad vo Svidníku MHD zabezpečuje SAD Humenné na jednej linke troma spojmi a to iba v pracovné dní.

Od budúceho mesiaca sa má cena cestovného lístka zvýšiť z 10 na 12 korún. Keďže spoje sú nerentabilné, mesto ich musí dotovať vo výške takmer pol milióna korún ročne.

V Košiciach ceny lístkov naposledy zdražovali v minulom roku. Od nového roku zdraželi iba lístky zakúpené u vodiča. Cena sa zvýšlia o 10 korún. Košičania mali možnosť kúpiť si lístok u vodiča, ak ho nemohli kúpiť. Niektorí ľudia to trochu zneužívali a z vodičov sa stali predajcovia lístkov.

V ďalších mestách ako napríklad Žilina, Nitra alebo Trenčín sa ceny nemenia. To platí i pre Bratislavu.

V hlavnom meste sa dopravný podnik a primátor dohodli, že tento rok nebudú cestujúcich dráždiť zvyšovaním cestovného. Minuloročná hrozba o zdražovaní sa teda nenaplnila a základný cestovný lístok sa udrží už 6-ty rok na 14 korunách, polhodinový 18 a hodinový lístok 22 ako aj električenky na cenách z roku 2004.

Viac v Novinách TV JOJ o 19.30.

Zdielať na

Najčítanejšie správy