Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tibor Gašpar radí aj českému ministrovi vnútra Janovi Hamáčkovi. O spoluprácu ho žiadala česká strana
Zdielať na

Tibor Gašpar radí aj českému ministrovi vnútra Janovi Hamáčkovi. O spoluprácu ho žiadala česká strana

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý skončil vo funkcii na nátlak verejnosti po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, sa stal poradcom aj českého ministra vnútra Jana Hamáčka.

Gašpar radí českému ministrovi vnútra Janovi Hamáčkovi. Podľa portálu Novinky.cz na ministerstve pôsobí na základe dohody o pracovnej činnosti niekoľko hodín týždenne. "Je to pravda. Generál Gašpar je skúsený policajný dôstojník a ja som ho požiadal o spoluprácu a budem od neho očakávať odborné stanoviská v oblasti bezpečnosti a polície," povedal pre portál Jan Hamáček.

Reagoval aj Tibor Gašpar a priblížil, čo bude jeho úlohou: "Spolupráca spočíva v tom, že máme urobenú dohodu o výkone činnosti. Pokiaľ bude potreba nejaký materiál zanalyzovať alebo spraviť k nemu stanovisko, tak budem k dispozícii. Ide vlastne o poradenstvo v bezpečnostných otázkach," povedal. 

Český minister uviedol, že mu osoba Gašpara neprekáža, pretože si dokáže udržať odstup a nie je priamo spojený s fungovaním českej polície. "Nemá výkonné právomoci, on proste iba poskytuje svoje odborné znalosti, nemá ani žiadne rozhodovacie právomoci. Je to iba o jeho odbornom stanovisku, to je v poriadku," dodal šéf českého rezortu vnútra. 

Gašpar pritom od augusta radí aj slovenskej ministerke Denise Sakovej v oblasti legislatívy a sociálne vylúčených komunít.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy