Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kampaň Nerozumieme premietala ruské odkazy okupantom. O krvavej okupácii učia mladých
Zdielať na

Kampaň Nerozumieme premietala ruské odkazy okupantom. O krvavej okupácii učia mladých

BRATISLAVA / O pár dní bude už 50 rokov od krvavej okupácie Česko-Slovenska, ktorú zosnovali v Moskve. Je zarážajúce, že vedomosti mnohých mladých ľudí o tejto dôležitej udalosti sú chabé, ba až žiadne. Jedna z kampaní, ktorá im má vysvetliť súvislosti, sa volá "Nerozumieme".

V roku 1968,  večer 20. augusta nikto netušil k akej hrôze dôjde. Kampaň "Nerozumieme si" vznikla, aby vysvetlila súvislosti s týmto rokom. Na jednom z bratislavských hoteloch v noci premietali odkazy okupantom v ruštine. Okrem toho urobili aj rovnomennú webstránku, kde sú základné fakty a súvislosti. "Podľa jedného z prieskumov, ktoré sme robili. Na Slovensku väčšina ľudí odsudzuje okupáciu, ale bohužiaľ,  je veľmi veľa mladých ľudí, ktorí o tom vedia málo. Alebo aj takmer nič," povedal sociológ Martin Bútora.  

"Pevne veríme, že medzi mladými ľuďmi sa zvýši povedomie, že čo je to 21. august, a aké boli jeho dôsledky," pokračoval Marián Timoracký spoluorganizátor kampane.

V auguste 1968 mal hudobník Alois Bouda 35 rokov. Hovorí, že po brutálnych zásahoch Rusov v iných nesvojprávnych krajinách socialistického bloku patril k tým, ktorí si mysleli, že Kremeľ zákerne udrie aj Československo. "Ja som to tušil, lebo od tých ľudožrútov moskovských sa nedalo nič iné čakať po tom, čo spravili v Berlíne v 53. roku a v Maďarsku v 1956," spomínal hudobník Alois Bouda.  

Grigorij Mesežnikov mal 10 rokov a žil v Rusku. Konkrétne v meste Orel asi 350 kilometrov od Moskvy. Všimol si, že invázia v jeho okolí vyvolala takmer až paniku. "Ľudia po skúsenostiach niekoľko desaťročí dozadu takéto udalosti považovali za začiatok vojenského konfliktu," poznamenal. Vojna z toho síce nebola, avšak ruská okupácia Česko-Slovenska sa natiahla až na 23 rokov so všetkými negatívnymi dôsledkami 

V máji sme si pripomenuli aj M.R.Štefánika: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy