Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Triasli sa postele i okná. Slovensko zasiahlo zemetrasenie, no nebolo to po prvýkrát
Zdielať na

Triasli sa postele i okná. Slovensko zasiahlo zemetrasenie, no nebolo to po prvýkrát

TRENČIANSKE TEPLICE / Oblasť Považia v noci zo štvrtka na piatok okolo pol štvrtej zasiahlo zemetrasenie. Prírodný jav, ktorý na Slovensku nie je bežným, mal epicentrum pri Trenčianskych Tepliciach.

"V piatok o 3:25 ráno nastalo pri obci Omšenie pri Trenčianskych Tepliciach k zemetraseniu v hĺbke 0,3 km a magnitúdou 2,9," uviedla seizmologička SAV Zuzana Chovanová. Napriek tomu, že sa zem triasla iba pár sekúnd, a to v čase, keď ľudia spali, otrasy si všimli a poriadne ich vystrašili.

Otrasy pocítili ľudia nielen v Trenčianskych Tepliciach, ale aj v Dubnici, Trenčíne či Ilave. 

Seizmológom od rána zvonili telefóny. Obyvatelia postihnutých obcí zisťovali, čo sa deje a hlásili svoje podozrenia. Užitočné informácie poslali vedcom aj prostredníctvom vyplnených dotazníkov, ktoré sa nachádzajú na webovej stránke zemetrasenie.sk. Do tejto chvíle ich poslali 80. "Otrasy popísali ako chvenie, počuli akoby detonáciu, rinčanie okien," povedal seizmológ SAV Kristian Csicsay.

Ľudia boli vystrašení, no našťastie sa nikomu nič nestalo a ani nevznikli žiadne škody. Vydýchol si aj primátor kúpeľného mestečka Trenčianske Teplice. "Žiadne škody ani zranenia neboli nahlásené. Mestská polícia hneď urobila obhliadku mesta. Ľudia boli len vyplašení. Aj zvieratá boli vyplašené," uviedol primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty.

Nebolo to ale po prvýkrát

Podobne silné zemetrasenie zasiahlo oblasť Považia naposledy 28. apríla 1988, teda pred 30 rokmi. Otrasy zeme so silou 3,6 magnitúda vtedy spôsobili škody v obciach Horná Poruba a Valašská Belá.  "Na Slovensku máme zemetrasenia okolo 3 tak raz za 3-4 roky. Naposledy bolo 3,2 magnitúda pri Brezne v novembri 2015. Slovensko patrí medzi seizmicky mierne aktívne oblasti. Najviac aktívne oblasti sú oblasť Dobrej Vody a Komárna," dodal Csicsay.

Silnejšie zemetrasenie so silou 5,7 magnitúda bolo v Dobrej Vode naposledy v roku 1906. Pri zemetrasení u nás zahynuli ľudia v roku 1763 pri zemetrasení v Komárne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy