Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opozícia podala druhý návrh na odvolanie Fica
Zdielať na

Opozícia podala druhý návrh na odvolanie Fica

Zdroj: TV JOJ

Tri pravicové strany SDKÚ-DS, SMK a KDH však nemajú na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády dostatok hlasov.

Premiér Robert Fico bude v parlamente po viac ako mesiaci čeliť druhému pokusu o vyslovenie nedôvery. Návrh na jeho odvolanie dnes podala do parlamentu opozícia.

ČTK o tom informoval poslanec SDKÚ-DS Stanislav Janiš. Tri pravicové strany SDKÚ-DS, SMK a KDH však nemajú na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády dostatok hlasov.

Parlament sa bude zaoberať iniciatívou opozície na mimoriadnej schôdzi, ktorú by mal predseda parlamentu Pavol Paška zvolať do siedmich dní od doručenia návrhu. Predchádzajúcu decembrovú schôdzu o odvolaní Fica opozícia bojkotovala, keďže Paška ju zvolal na večerné hodiny.

"Dôvody, ktoré sme dávali v decembri pri tej mimoriadnej schôdzi, nepominuli, ale možno povedať, že každým dňom sa tie dôvody rozširujú," povedal Janiš, ktorý je predsedom poslaneckého klubu SDKÚ-DS.

Opozičné strany vyčítali premiérovi a šéfovi Smeru-SD, že vláda neskoro a nedostatočne reagovala na sporné prevody lukratívnej pôdy pod Vysokými Tatrami zo Slovenského pozemkového fondu. K pôde sa dostala firma údajne blízka ĽS-HZDS, za čo Fico presadil ešte vlani odchod Miroslava Jureňu z postu ministra pôdohospodárstva a v stredu vláda odvolala aj dozornú a správnu radu fondu.

"Toto nebol zo strany vlády výkon, ktorý by smeroval k očisteniu a stransparentneniu Slovenského pozemkového fondu," tvrdil Janiš. Vo funkcii totiž naďalej zostal nominant Smeru-SD, generálny riaditeľ fondu, Miloslav Šebek. Okrem toho Fico podľa Janiša umožnil dokončenie sporných transakcií tým, že na ne nereagoval skôr.

Šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda Fica tiež obviňoval, že sa obohatil kúpou pôvodne reštituovaného pozemku v Bratislave. Protestné reakcie opozície vyvolali aj premiérove tvrdenia, že niektorí opoziční poslanci patria do väzenia pre údajné pochybenia pri predaji podielu v Slovenskom plynárenskom priemysle. Opozícia v návrhu podľa Janiša kritizuje aj vládou schválený návrh tlačového zákona.

Na pád premiéra je potrebných najmenej 76 hlasov, za opozíciu sa však do parlamentu dostalo iba 65 z celkového počtu 150 poslancov. Fico sa bude zrejme môcť po urovnaní doteraz najväčšej koaličnej krízy pre kontroverzné prevody pôdy spoľahnúť aj na hlasy ĽS-HZDS, ktorá v novembri zvažovala po odvolaní Jureňu odchod z koalície, nakoniec sa však so Smerom-SD dohodla.

Zdielať na

Najčítanejšie správy