Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo zrušilo miliardový tender na zimnú údržbu kasární
Zdielať na

Ministerstvo zrušilo miliardový tender na zimnú údržbu kasární

Zdroj: SITA/Juraj Pruša

Tender bol podľa hovorcu ministerstva vyhlásený v rozpore s plánom obstarávania zákaziek do roku 2011.

Ministerstvo obrany nariadilo zrušiť verejnú súťaž na výber dodávateľa, ktorý mal zabezpečovať zimnú údržbu v objektoch kasární. Víťaz tendra by pôvodne zinkasoval za svoje služby počas najbližších štyroch rokov asi 1,5 miliardy korún. Informovalo o tom dnes ministerstvo na svojej internetovej stránke.

Na tender dnes upozornil denník Pravda, podľa viacerých kritikov by bola zákazka predražená.

"Boli prijaté okamžité opatrenia k zrušeniu verejnej súťaže v chybnom rozsahu," uviedol vo vyhlásení hovorca ministerstva Vladimír Gemela. Tender bol podľa hovorcu vyhlásený v rozpore s plánom obstarávania zákaziek do roku 2011. Plán totiž podľa Gemelu predpokladal, že práce budú stáť niekoľkonásobne menej, a to 139 miliónov Sk na tri roky.

Podľa Pravdy ministerstvo navyše stanovilo v súťaži prísne podmienky, ktoré vraj mali smerovať k výberu vopred určeného záujemcu. Ministerstvo v roku 2007 vynaložilo na zimnú údržbu necelých 30 miliónov korún.

Ministerstvo podľa Gemelu preveruje aj možný chybný výpočet, pretože schvaľované plánovacie dokumenty boli vypracované na oveľa nižšiu sumu ako poldruha miliardy korún. "Suma ani nemohla byť zazmluvnená, nakoľko by v prípade ukončenia súťaže bola podpísaná len rámcová dohoda," poznamenal hovorca.

Na jej základe mali jednotlivé posádkové správy budov uzatvárať konkrétne zmluvy na výkony podľa finančných možností ministerstva, teda predpokladaných takmer 140 miliónov Sk na obdobie troch rokov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy