Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Živnostník z Banskej Bystrice poškodil takmer 30 ľudí a firiem
Zdielať na

Živnostník z Banskej Bystrice poškodil takmer 30 ľudí a firiem

Zdroj: TV JOJ

Na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s 31-ročným živnostníkom Igorom S. z tohto mesta.

Na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s 31-ročným živnostníkom Igorom S. z tohto mesta.

Prokurátor mu kladie za vinu pokračovací zločin podvodu, pretože poškodil najmenej 26 občanov a firiem a celkovú škodu vyčíslili na takmer štyri milióny korún, za čo mu hrozí až desať rokov väzenia.

Poškodený 66-ročný invalidný dôchodca ako svedok s plačom Igora S. označil za podvodníka, hrozného a bezcitného človeka. Nepriamo ho považuje zodpovedného za smrť manželky. Dôchodca mal manželku po ťažkej operácii a vozidlo potreboval na jej prepravu na rôzne lekárske vyšetrenia a chemoterapiu.

Obžalovaný v roku 2003 sľúbil dôchodcovi zabezpečiť auto a zobral zálohu 140-tisíc korún. Doteraz auto nezabezpečil a peniaze nevrátil. Dôchodcova manželka zomrela minulý rok a vdovec si myslí, že peniaze čo dal obžalovanému na auto, mohol radšej dať na výživové prostriedky.

Ďalší svedkovia uviedli, že k obžalovanému sa dostali v roku 2003 cez známych, alebo na inzerát. Sľúbil im zabezpečiť slušné zahraničné auto za primeranú cenu. Niektorým ako hmotnú zábezpeku dal buď auto, ktoré mal sám na lízing, alebo staré takmer nefunkčné vozidlo bez dokladov. Doteraz im sľúbené autá nezabezpečil a peniaze nevrátil.

Podľa obžaloby Igor S. v rokoch 2002 až 2004 sľúbil viacerým občanom z Banskej Bystrice, ale aj zo Zvolena a iných miest zabezpečiť nákup rôznych osobných i úžitkových motorových vozidiel. Vybral od nich peňažné zálohy, ale autá v dohodnutom termíne nezabezpečil, ani peniaze vo väčšine prípadov nevrátil.

Doteraz dlhuje 600-tisíc korún istému Banskobystričanovi, ktorému sľúbil zabezpečiť osobný Mercedes. Konateľovi firmy z Banskej Bystrice by mal vrátiť 660-tisíc korún, pretože mu nedodal japonský motocykel Yamaha, ani dve úžitkové vozidlá. Poškodený mu predal i Feliciu, za ktorú však Igor S. "zabudol" zaplatiť 170-tisíc korún. Na svedomí má i lízingový podvod, pretože prenajaté auto prestal splácať a dal ho jednému z veriteľov.

Najmenej poškodení sú dvaja muži, ktorým Igor S. mal v roku 2004 sprostredkovať prácu v Taliansku. Nič však nevybavil a prácechtiví chlapi prišli každý o dve tisícky korún.

Pred súdom sa Igor S. obhajuje sám, pretože nezaplatil ani advokátovi. Obžalovanému hrozí za trestné činy podvodu, sprenevery a neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla trest odňatia slobody na tri až desať rokov. Pojednávanie odročili na február.

Zdielať na

Najčítanejšie správy