Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Začali búrať poslednú budovu v areáli Kablo
Zdielať na

Začali búrať poslednú budovu v areáli Kablo

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Podľa hovorkyne investora HB Reavis Group je asanácia budovy nutná, pretože je nestabilná a ohrozuje nielen zdravie a životy ľudí, ale aj okolité majetky

Poslednú stavbu v areáli bývalej továrne Kablo v bratislavskej mestskej časti (MČ) Staré Mesto začal investor búrať. Ide o budovu Feiglerovej kotolne na rohu ulíc Dostojevského rad a Mlynské Nivy, o ktorej Ministerstvo kultúry SR ešte nerozhodlo, či bude zapísaná do zoznamu kultúrnych pamiatok.

Informovala dnes o tom predsedníčka bratislavského Mestského výboru Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny a členka občianskeho združenia Bratislava otvorene Katarína Šimončičová. Podľa nej začal investor, ktorým je firma HB Reavis Group, a.s., tento týždeň rozoberať strechu, pričom svoje konanie zdôvodnili stavebnému úradu MČ tým, že kotolňa je v zlom stave a preto ju treba odstrániť.

"Považujem toto správanie sa firmy za arogantné a protiprávne. Zrejme sa neboja pokuty, ak nejakú vôbec dostanú. Lenže verejnosť príde o ďalšiu pamiatku, podobne, ako prišla o Dámsky tenisový kurt v Petržalke a ďalšie technické pamiatky," konštatovala Šimončičová. Podľa nej pokuty nič neriešia, ale riešil by to okamžitý zásah kompetentných úradov, počnúc samosprávou, Ministerstvom kultúry SR končiac. Ako Šimončičová dodala, starosta mestskej časti Andrej Petrek dnes začal toto nelegálne búranie riešiť cez políciu.

Hovorkyňa spoločnosti HB Reavis Group Želmíra Rácová potvrdila, že v areáli Kablo prebiehajú búracie práce na schátralej výrobnej hale, ktorá je podľa nej nestabilná a ohrozuje nielen zdravie a životy ľudí, ale aj okolité majetky. "Kedykoľvek mohlo dôjsť k samozrúteniu objektu v dôsledku hroziaceho reťazového zrútenia modulov haly. Okamžitá odborná asanácia bola preto nevyhnutná z bezpečnostných dôvodov," konštatovala Rácová.

Zároveň uviedla, že pokyn na túto asanáciu je vydaný v zmysle stavebného zákona SR a Staromestský stavebný úrad bol o asanovaní výrobnej haly korektne a včas informovaný. Rácová dodala, že výjazd mestskej polície na miesto asanácie nebol odôvodnený a projektový manažér stavby Twin City celú vec vysvetlil a riadne zdokumentoval.

Staromestská hovorkyňa Alena Kopřivová uviedla, že investor nemá na búranie Feiglerovej kotolne povolenie. Podľa nej vydal staromestský stavebný úrad na žiadosť investora HB Reavis Group, a.s., povolenie na asanáciu niekoľkých objektov v celom areáli už v júni minulého roka, to sa však nevzťahovalo na tehelný komín a kotolňu. O súhlasné stanovisko na zbúranie týchto objektov požiadala súkromná spoločnosť podľa Kopřivovej osobitne a až v auguste, pričom dodnes nedostala súhlasné povolenie.

"Čakali sme na vyjadrenie Krajského pamiatkového úradu, či vyhlási tieto dva objekty za kultúrnu pamiatku. V novembri sme od nich dostali oznámenie, že investora usmernili, aby sa v tejto veci obrátil na ministerstvo kultúry a získal stanovisko od nich. Doteraz nás však nikto neinformoval, a preto sme stavebníkovi nevydali súhlasné stanovisko na asanačné práce," vysvetlila Kopřivová.

Zároveň povedala, že investor bude musieť preukázať toto svoje extrémne riešenie o tom, že je nutné budovu zbúrať, pretože je naozaj v zlom technickom stave a ohrozuje zdravie, životy a majetky ľudí. "Uskutočníme správne konanie, na ktorom bude môcť stavebník obhájiť svoje konanie. Od toho, ako a či sa obháji, sa potom bude odvíjať aj výška pokuty," konštatovala Kopřivová. Výška pokuty sa môže podľa nej vyšplhať až do dvoch miliónov korún.

I napriek tomu, že firma nemala povolenie, v decembri minulého roka zbúrala tehelný komín v areáli Kablovky. Rácová to vysvetlila tým, že objekt bol v zlom technickom a nevyhovujúcom statickom stave. Keďže dynamická deformácia a miera ohrozenia okolia podľa nej exponenciálne narastala, bolo nutné ho včas odstrániť a zabrániť tak samovoľnému zrúteniu vysokého nestabilného komína v centre hlavného mesta.

Zároveň dodala, že pokyny na riadený odstrel objektov boli v zmysle platného Stavebného zákona a projektový manažér stavby podľa nej svojím odborným rozhodnutím včas odvrátil katastrofu, zabránil poškodeniu okolitých majetkov a ohrozeniu životov ľudí.

Na mieste bývalej najväčšej výrobnej haly závodu Kablo neďaleko autobusovej stanice Mlynské Nivy, v ktorej sa kedysi spaľovali palivá a roztápali technické plasty, plánuje súkromný investor rozsiahlu výstavbu za 17 miliárd korún. Vyrásť by tu malo nové nákupné centrum, štvorhviezdičkový hotel, 1 200 bytov, tiež kancelárske priestory a nová autobusová stanica za jednu miliardu korún. Celkovo by tu malo vyrásť 40 nových budov, z ktorých približne desať by malo mať od 20 do 42 poschodí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy