Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Exekútor vyprataním rodiny z bytu hrubo porušil zákon
Zdielať na

Exekútor vyprataním rodiny z bytu hrubo porušil zákon

Minister chce zbaviť exekútora funkcie pre prípad nezákonného vypratania rodiny Vávrovcov z bytu v Bratislave.

Minister spravodlivosti Štefan Harabin žiada najprísnejší postih pre súdneho exekútora - odvolanie s funkcie.

Minister chce zbaviť exekútora funkcie pre prípad nezákonného vypratania rodiny Vávrovcov z bytu v Bratislave. "Som vážne presvedčený, že je tu vážne podozrenie na porušenie zákona a ústavy zo strany príslušného súdneho exekútora. Preto som podal disciplinárny návrh na najprísnejší trest - zbavenie funkcie výkonu tohto exekútora, práve v súvislosti s vypratávaním predmetnej rodiny, na ktoré nemal exekútor poverenie od súdu. Mal poverenie len na peňažné plnenie," povedal Štefan Harabin.

Rodina Vávrovcov patrí medzi ďalšie obete pôžičkových spoločností. Spolu so synom si zobrala úver vo výške 900 tisíc korún, ktorý bol zabezpečený ich trojizbovým bytom. Keďže otec so synom, ktorí boli zamestnaní v rovnakej firme, prišli o prácu, rodina nebola schopná úver splácať. Napriek tomu, že finančnú spoločnosť požiadali o odklad splátok, jej zástupcovia na ich žiadosti nereagovali.

V zmysle zmluvy, ktorá mala neprimerané podmienky, ich dlh narástol za štyri mesiace na takmer 2,7 milióna korún. Keďže rodina nebola schopná túto sumu uhradiť, firma urobila prevod vlastníckeho práva k jej bytu a predala ho ďalšej firme za 906 537 korún. Vzápätí nasledoval súdny príkaz na exekúciu.

O vyprataní sa pani Vávrová dozvedela len na základe telefonátu susedov. Keď prišla do bytu, koncipient súdneho exekútora spisoval hnuteľné veci v byte. Kým sa vrátila z polície, bol byt vyprataný a veci boli bez dozoru poukladané na chodbách. "Súd poveril exekútora iba na vymáhanie peňazí. Súpis vecí, ich odvoz do úschovy a prenechanie bytu inej osobe ako rodine poškodenej má evidentne znaky vypratania. Bez poverenia súdu na vypratanie je takýto postup hrubým porušením zákona, ale aj ústavou garantovaného práva na obydlie," povedal minister.

Minister ubezpečuje všetkých občanov, že tomuto problému sa bude venovať osobitná porada predsedov krajských a okresných súdov. Zároveň dal preveriť sporné rozhodnutia súdov o nariadených exekúciách. "Pri tejto príležitosti chcem varovať všetkých exekútorov, aby vždy postupovali len a len v súlade so zákonom a exekučným poriadkom," dodal minister.

Zdielať na

Najčítanejšie správy