Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lanovka na Kamzík prepravila takmer 30-tisíc ľudí
Zdielať na

Lanovka na Kamzík prepravila takmer 30-tisíc ľudí

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Riaditeľ EKO-podniku to však považuje za značný pokles, pretože v roku 2006 sa na lanovke odviezlo až 51-tisíc návštevníkov.

Lanovka zo Železnej studničky na Kamzík v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto prepravila v minulom roku takmer 30-tisíc ľudí. Najviac návštevníkov sa na lanovke odviezlo v apríli, máji, júli a auguste. Oproti roku 2006 toto číslo predstavuje značný pokles. Na lanovke sa vtedy odviezlo 51-tisíc návštevníkov.

"Pod zníženie počtu návštevníkov sa podpísalo predovšetkým počasie. Keby nebol december taký sychravý a bolo viac snehu, ľudia by lanovku mohli využiť aj pri lyžovaní. Lúku, ktorá ide súbežne s lanovkou, sme prečistili od náletov. Teraz je táto trať dlhá 1 400 metrov vhodná na lyžovanie, ešte však nemôžeme hovoriť o klasickom lyžiarskom svahu. Na to treba dotiahnuť ešte veľa technických vecí," povedal riaditeľ EKO-podniku verejnoprospešných služieb Viliam Žákovič.

V budúcnosti by tu chceli zabezpečiť zasnežovanie a nočné lyžovanie. Je presvedčený, že decembrovou lyžovačkou by sa boli dotiahli k počtu návštevníkov z roku 2006.

Riaditeľ zároveň pripomenul, že v roku 2007 nebola lanovka v prevádzke každý deň. Pre znížený záujem lanovka od marca premávala iba od štvrtka do nedele.

Lanovka opäť premáva každý deň od štvrtka do nedele od 10:00 do 18:00. Podľa riaditeľa však lanovku môžu spustiť aj v prípade vopred nahlásených väčších zájazdov.

Lanovka na Kamzík bola po dlhodobej odstávke a rekonštrukcii opäť otvorená 30. septembra 2005. Samospráva Nového Mesta obnovila lanovku v spolupráci s bratislavským magistrátom, ktorý odkúpil stavby a pozemky patriace k lanovke za 19,5 milióna korún a dal ich do správy Novému Mestu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy