Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Noviny asi budú musieť zverejňovať reakcie politikov
Zdielať na

Noviny asi budú musieť zverejňovať reakcie politikov

Zdroj: TV JOJ

Slovenské noviny, časopisy a tlačové agentúry zrejme budú musieť uverejňovať nielen opravy chýb v článkoch, ale aj reakcie politikov.

Slovenské noviny, časopisy a tlačové agentúry zrejme budú musieť uverejňovať nielen opravy chýb v článkoch, ale aj reakcie politikov.

Túto povinnosť by mal zaviesť nový tlačový zákon, ktorého návrh dnes schválila vláda. Vydavatelia proti predlohe protestovali, označili ju za nevyváženú. Vzťahy medzi vládou premiéra Roberta Fica a médiami sú dlhodobo napäté.

Vláda schválila návrh ministerstva kultúry s pripomienkami. Tie by mal kabinet spresniť neskôr popoludní.

Od nového zákona, ktorý má nahradiť zhruba 40 rokov platnú normu, vládna koalícia očakávala zvýšenie profesionality novinárov a pravdivosti článkov. Fico po nástupe do kresla premiéra v roku 2006 viackrát obvinil média z neobjektívnosti. Vlani vláda na mimoriadnom zasadnutí prijala uznesenie proti údajnému vniknutiu novinára na dvor domu ministerky práce Viery Tomanovej. Nedávno sa premiér rozhodol, že nebude odpovedať na otázky denníka Sme.

Nový zákon má podľa predlohy prinútiť vydavateľov a tlačové agentúry, aby museli do niekoľkých dní od požiadania uverejniť nielen opravu svojho článku, ako doposiaľ, ale aj reakciu dotknutej fyzickej alebo právnickej osoby.

Tá sa pritom bude môcť vyjadriť nielen k nepravdivým, ale aj pravdivým informáciám, ktoré sa dotkli jej cti, dôstojnosti, súkromia a dobrej povesti. Oprava a reakcia bude musieť byť v rovnakom rozsahu, písme či mieste ako pôvodný článok.

Proti tomu však protestovali vydavatelia novín a časopisov, podľa nich úplne stačí len právo na odpoveď. Pobúrilo ich tiež, že opravu či reakciu budú mať zakázané okomentovať.

Slovenský syndikát novinárov naopak ocenil najmä to, že novinári budú môcť vďaka zákonu tajiť svoje zdroje, ak ich o to zdroj požiada.

Zdielať na

Najčítanejšie správy