Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kaliňák sa dohodol na kompromise
Zdielať na

Kaliňák sa dohodol na kompromise

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Minister vnútra Robert Kaliňák sa na dnešnom stretnutí s mimovládnymi organizáciami (MVO) dohodol na kompromisnom riešení nového zákona o spolkoch.

Minister vnútra Robert Kaliňák sa na dnešnom stretnutí s mimovládnymi organizáciami (MVO) dohodol na kompromisnom riešení nového zákona o spolkoch.

Média o tom informoval riaditeľ komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra SR Erik Tomáš. Zákon ministerstvo nestiahne, do vlády ho dá po dohode s mimovládnymi organizáciami. Kaliňák na najbližšom zasadnutí Rady vlády pre mimovládne organizácie predloží jasné dôvody, prečo navrhuje nový zákon.

MVO tvrdia, že súčasný zákon netreba meniť. "Za aktívnej účasti mimovládnych organizácií potom bude nasledovať kolo odborných rokovaní. Pevne veríme, že ich výsledkom bude v lete tohto roka nová právna norma", dodal Tomáš.

Marcel Zajac z Centra pre filantropiu potvrdil, že s ministrom vnútra sa dohodli na tom, že právna norma, ktorá vznikne, bude prekonzultovaná aj mimo legislatívnych pravidiel, aj so zástupcami ďalších mimovládnych organizácií. "Pre nás je dôležité dozvedieť sa o reálnych dôvodoch, ktoré vedú nielen ministerstvo vnútra, ale aj ostatné ministerstvá k potrebe meniť súčasnú legislatívu," uviedol Zajac a dodal, že potom spoločne dokážu "vymyslieť takú legislatívnu normu, či už existujúcu s úpravami alebo novú, ktorá bude vyhovovať hlavne všetkým, ktorí sa na Slovensku chcú združovať".

Erik Tomáš trvá na tom, že právnu normu ministerstvo vnútra predkladalo v zmysle legislatívnych pravidiel. Znamená to, že aj na Radu vlády pre mimovládne organizácie sa mohla dostať až po medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Všetky sporné body budú predmetom rokovaní za odbornými stolmi. Teraz už môžem povedať, že sme pripravení z niektorých bodov ustúpiť," skonštatoval Tomáš.

Mimovládne organizácie podpísané pod hromadnou pripomienkou naďalej trvajú na stiahnutí nového zákona o spolkoch. Veria, že výsledkom nebude nový zákon, ale že po dohode s ministrom sa bude novelizovať ten súčasný.

Zdielať na

Najčítanejšie správy