Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tisíce domácností na Slovensku oslávia Vianoce až tento víkend
Zdielať na

Tisíce domácností na Slovensku oslávia Vianoce až tento víkend

Zdroj: Reuters

Túto nedeľu, na sviatok Troch kráľov, tradične ešte podľa juliánskeho kalendára Vianoce oslávia pravoslávni a malá časť gréckokatolíckych veriacich.

Hoci Vianoce pre veľkú časť Slovákov už dávno skončili, tisíce domácností sa na oslavu týchto sviatkov ešte len pripravujú. Túto nedeľu, na sviatok Troch kráľov, tradične ešte podľa juliánskeho kalendára Vianoce oslávia pravoslávni a malá časť gréckokatolíckych veriacich.

"Celý deň dodržujeme pôst, aj štedrovečerná večera by mala byť pôstna, po nej ešte nasleduje večerná omša," povedal ČTK zástupca pravoslávnej cirkvi Milan Gerka. Cirkev má na Slovensku podľa Gerku približne 200 cirkevných obcí, najmä na severe východného Slovenska.

Približne 30 pravoslávnych cirkevných obcí prešlo podľa Gerku v minulosti na decembrové oslavy Vianoc. Časť z nich sa však vraj chce opäť vrátiť k tradičnému pravoslávnemu termínu v januári. Cirkev by podľa Gerku chcela medzi veriacimi januárový termín Vianoc udržať.

Na Vianoce sa do obcí vracajú aj ľudia, ktorí za prácou odišli do miest na Slovensku a do zahraničia. "Niektorí už Vianoce oslávili v mestách aj v decembri, teraz sa vracajú za svojimi rodinami a sviatky si pripomenú ešte raz," uviedol Gerka.

Juliánsky kalendár pôvodne dodržiavali aj gréckokatolícky veriaci. Z nich však už veľká časť prešla na decembrový termín. Veriacich k tomu vedú praktické dôvody, ako napríklad termíny školských prázdnin, povedal ČTK riaditeľ gréckokatolíckeho biskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík. Gréckokatolícka cirkev podľa Petríka necháva na veriacich, ktorý termín sviatkov si vyberú.

Juliánsky kalendár zaviedol v roku 46 pred našim letopočtom Gaius Iulius Caesar, začiatok vianočných sviatkov pripadol podľa neho na 6. januára. V roku 1582 však rímsky pápež Gregor XIII. urobil reformu kalendára a posunul vianočné sviatky na 24. december. Pravoslávna cirkev túto reformu neprijala.

Na Slovensku sa k pravoslávnej cirkvi hlási viac ako 50.000 ľudí, gréckokatolícka má asi 220.000 členov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy