Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nebezpečné pristátie na letisku v Bratislave. Pilot nevysunul podvozok
Zdielať na

Nebezpečné pristátie na letisku v Bratislave. Pilot nevysunul podvozok

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na letisku v Bratislave pristávalo malé súkromné lietadlo, ktoré ale počas pristávania nevysunulo podvozok. Situáciu na mieste incidentu okamžite začali riešiť hasiči a prevádzkové zložky.

V stredu v dopoludňajších hodinách pristávalo na letisku v Bratislave lietadlo typu Rochwell 112-Commander 115TC na dráhe 04-22, u ktorého nedošlo k vysunutiu pristávacieho podvozku. Objavili sa aj dohady, že pilot zabudol vysunúť podvozok, čo pre TV JOJ potvrdil anonymný zdroj. Avšak letisko oficiálne tieto informácie nepotvrdilo. 

Lietadlo v stredu ráno vzlietlo podľa informácii portálu blesk.cz z letiska v Mnichově Hradišti v Česku. Avšak domovské letisko má v Taliansku a lieta pod nemeckou vlajkou.

Na palube bol len podnikateľ z Českej republiky, ktorý bol zároveň pilotom lietadla a pri pristávaní sa mu nič nestalo. "Kapitán lietadla z Českej republiky je v poriadku. Nedošlo ani k poškodeniu vzletovo-pristávacej dráhy. Podľa štandardných postupov sa na miesto dostavili hasiči a prevádzkové zložky letiska," informovala Veronika Ševčíková, hovorkyňa letiska M. R. Štefánika. Pri lietadle mohli dovolenkári vidieť aj policajtov, ale nebol vyhlásený žiadny typ pohotovosti.

Incident podľa hovorkyne letiska neovplyvnil prevádzku na letisku - nedošlo k omeškaniu pri odletoch alebo aj pristávaní ostatných lietadiel. "Letisko má dve dráhy. Hlavná dráha 13-31 sa používa najviac na vzlety a pristávania a tento incident sa odohral na vedľajšej dráhe," povedala hovorkyňa letiska. Po odstránení lietadla a vykonaní kontroly stavu vzletovo-pristávacej dráhy je prevádzka na dráhe 04-22 opätovne obnovená.

Podľa skúseného kapitána, teóriu o tom, že pilot zabudol vysunúť podvozok, podporujú niekoľké skutočnosti. "V tomto prípade keďže nikoho nevaroval, nikoho neinformoval, som presvedčený, že si ani sám neuvedomil, že si sadá bez podvozku," vysvetlil Miroslav Kaličiak, dlhoročný letecký kapitán. Navyše v týchto typoch lietadiel nie sú varovné systémy, ale len indikácia vysunutia. Rovnako piloti zvyčajne nelietajú denne, preto sa mohlo stať, že pilot jednoducho zabudol vysunúť podvozok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy