Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vláda chce opatrenia proti rastu cien po prijatí eura
Zdielať na

Vláda chce opatrenia proti rastu cien po prijatí eura

Zdroj: TV JOJ

Vláda chce pripraviť opatrenia, ktoré by zabránili príliš vysokému rastu cien alebo zníženiu životnej úrovne niektorých skupín obyvateľstva po plánovanom zavedení eura v roku 2009.

Vláda chce pripraviť opatrenia, ktoré by zabránili príliš vysokému rastu cien alebo zníženiu životnej úrovne niektorých skupín obyvateľstva po plánovanom zavedení eura v roku 2009. Dôchodcom s nízkymi príjmami by sa mohli mimoriadne zvýšiť penzie, zneužitie prechodu na euro by zas mohol byť trestný čin. V Slovenskom rozhlase to dnes povedal premiér Robert Fico.

"Musíme prijať celý rad opatrení, ktoré budú minimalizovať riziko, že niekto zneužije prechod z koruny na euro na neodôvodnené zvyšovanie cien," vyhlásil premiér. Opatrenia by podľa neho mohla vláda presadiť po tom, čo európske inštitúcie rozhodnú, či Slovensko splnilo kritériá na prevzatie spoločnej európskej meny.

Vláda chce podľa Fica sledovať, či niekto neodôvodnene nezvyšuje ceny pri 12 až 15 vybraných základných tovaroch a službách. "Použijeme všetky kontrolné páky, ktoré máme cez kontrolné orgány, aby sme takýto subjekt postihli," povedal premiér.

Dôchodcovia s nižšími príjmami by sa podľa premiéra zas okrem vianočných príspevkov mohli dočkať aj jednorazového zvýšenia dôchodkov, ktoré by im kompenzovalo prípadné zvýšenie cien. Úmyselné zneužitie prechodu z koruny na euro by zas podľa Fica mohlo byť v budúcnosti "až trestný čin".

Premiér už v minulosti obvinil obchodníkov, že na jeseň zvyšovali ceny potravín aj pre očakávané zavedenie eura. Tí sa však bránili, že ceny rástli v celej Európe.

S vyššou infláciou po zavedení eura tento rok zápasilo najmä Slovinsko. Ľubľana prijala euro od januára tohto roku. Potraviny tam podľa skoršieho vyjadrenia ministra financií Andreja Bajuka rástli dvakrát rýchlejšie ako v iných krajinách Európy. Dôvodom však podľa neho nebola nová mena, ale nedostatočná konkurencia na trhu.

Rozhodnutie európskych inštitúcií, či Slovensko bude môcť prijať euro od roku 2009, by malo byť známe zhruba v polovici budúceho roka. Podľa ekonómov by Slovensko malo kritériá splniť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy