Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Záujem Rusov a Ukrajincov o Vysoké Tatry mierne klesol
Zdielať na

Záujem Rusov a Ukrajincov o Vysoké Tatry mierne klesol

Zdroj: wikimedia.org

Záujem turistov z bývalého Sovietskeho zväzu o zimnú dovolenku vo Vysokých Tatrách oproti minulému roku mierne poklesol.

Záujem turistov z bývalého Sovietskeho zväzu o zimnú dovolenku vo Vysokých Tatrách oproti minulému roku mierne poklesol. ČTK to povedal riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

Slovensko vstúpilo od 21. decembra do schengenskej zóny bez hraničných kontrol, turisti z niektorých štátov si tak pri ceste do krajiny musia zaplatiť schengenské vízum.

"Cestovanie sa predražilo najmä turistom z Ukrajiny, tí mohli doteraz získať naše vízum bezplatne,"uviedol Chudý. Práve ukrajinskí turisti boli najpočetnejšou klientelou návštevníkov z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. V predchádzajúcej sezóne bolo vo Vysokých Tatrách ubytovaných vyše 8000 turistov z Ukrajiny, z Ruska ich prišlo približne 3500.

Za víza pri ceste na Slovensko museli Rusi zaplatiť aj v minulých rokoch. Slovenské víza však boli podľa Chudého lacnejšie ako napríklad víza do alpských krajín. Jednotné schengenské vízum však tento rozdiel stiera.

Komplikácie pred cestovaním môže spôsobiť aj zavedenie nového systému vydávania víz. Individuálni turisti z postsovietskych štátov sa totiž podľa Chudého o mieste dovolenky rozhodujú na poslednú chvíľu. Vízum si tak nemusia stihnúť vybaviť.

Význam zimnej turistickej sezóny pritom v Tatrách rastie. Počet ubytovaných turistov v zimnej sezóne podľa Chudého totiž v posledných troch rokoch stúpal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy