Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ostrá kritika z úst biskupa Baláža
Zdielať na

Ostrá kritika z úst biskupa Baláža

Zdroj: SITA/Michal Burza

"Ide o neospravedlniteľný zločin proti životu, o hlas krvi, ktorá hlasno volá zo zeme k Bohu," podotkol biskup.

Banskobystrický katolícky biskup Rudolf Baláž opäť ostro kritizoval umelé potraty a nedávne rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý legálnosť interrupcií potvrdil. Biskup v pastierskom liste veriacim pri príležitosti vianočných sviatkov označil umelé prerušovanie tehotenstva za neľudské barbarstvo.
    

"Hľadíme na malé dieťa v jasliach a aj neveriaci (...) dokážu povedať, že novonarodené dieťa je zázrak. A predsa vo svojej slobode sme schopní aj na takýto zázrak života siahnuť," uviedol biskup v liste, ktorý ČTK poskytol hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Jozef Kováčik.

Baláž spomenul, že tento rok sa pripomínalo 50. výročie legalizácie interrupcií na Slovensku. "Ide o neospravedlniteľný zločin proti životu, o hlas krvi, ktorá hlasno volá zo zeme k Bohu," podotkol biskup.    


Katolícka cirkev patrí k tradičným odporcom potratov. Zástancovia legálnosti interrupcií naopak argumentujú, že rozhodovanie o zákroku je výlučným právom ženy a cirkev obviňujú z potláčania práv žien.

O interrupciách nedávno rozhodoval Ústavný súd, ktorý potvrdil legálnosť potratov na žiadosť ženy do 12. týždňa tehotenstva. Slovensko, v ktorom sa viac ako dve tretiny obyvateľov hlásia ku katolíckej cirkvi, tak zostalo medzi krajinami s liberálnejšou reguláciou interrupcií. "Krajina (mala) možnosť rozhodnutím Ústavného súdu zastaviť, alebo aspoň výrazne obmedziť toto neľudské barbarstvo (...). Žiaľ, nestalo sa tak," napísal Baláž, ktorý ústavný verdikt už raz verejne skritizoval.
    

Podstúpenie umelého potratu je podľa biskupa zlom aj pre matku, nielen dieťa. Zodpovednosť za umelé potraty však podľa Baláža nesú aj otcovia, ktorí nechali ženu bez pomoci, a tiež lekári a zákonodarcovia. "Mlčali, keď sa bolo treba zastať bezbranného života," poznamenal.

Politici by mali o interrupčnom zákone diskutovať v parlamente v priebehu budúceho roka. Ústavný súd totiž pri rozhodovaní zrušil časť vyhlášky, ktorá upravovala možnosť podstúpiť interrupciu v prípade genetických porúch plodu do 24. týždňa tehotenstva. Novelu zákona sa chystá predložiť ministerstvo zdravotníctva, ale aj opozičné KDH, ktoré chce navrhnúť sprísnenie procedúry pri žiadosti o umelé prerušenie tehotenstva.
 

Katolícki biskupi tiež nedávno kritizovali dokument, v ktorom ministerstvo zdravotníctva podporilo uľahčenie dostupnosti interrupcií alebo povolenie tabletiek pre umelé prerušenie tehotenstva.

Zdielať na

Najčítanejšie správy