Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stále viac gréckokatolíkov slávi Vianoce v decembri
Zdielať na

Stále viac gréckokatolíkov slávi Vianoce v decembri

Zdroj: Sylvia beth Yakub

V Prešovskom kraji starší Juliánsky kalendár dodržujú už len v šiestich menších farnostiach, v Košickom kraji dokonca v žiadnej.

Stále viac grékokatolíkov na Slovensku oslavuje Vianoce už v decembri, hoci cirkev tieto sviatky tradične slávi až v januári. Veriacich k tomu vedú praktické dôvody, ako napríklad termíny školských prázdnin, povedal ČTK riaditeľ gréckokatolíckeho biskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík. Januárový termín Vianoc naopak viac dodržiavajú pravoslávni veriaci.
    

"Z našich farností na Slovensku už len veľmi malá časť slávi Vianoce v januárovom termíne," povedal Petrík.

V Prešovskom kraji starší Juliánsky kalendár dodržujú už len v šiestich menších farnostiach, v Košickom kraji dokonca v žiadnej. Veriaci sa totiž podľa Petríka prispôsobujú platnému kalendáru a termínom prázdnin či sviatkov.

O termíne slávenia Vianoc necháva gréckokatolícka cirkev rozhodnúť svojich veriacich vo farnostiach a ich rozhodnutie rešpektuje.
    

Jednou z obcí, kde gréckokatolícki veriaci slávia Vianoce v januári, je obec Šmigovec v okrese Snina. "Časť veriacich by sa chcela prispôsobiť platnému kalendáru, zatiaľ sú v menšine," povedal ČTK tamojší farár Pavel Černický. Pri pôvodnom termíne veriaci podľa Černického ostávajú, pretože chcú ostať verní tradícii svojich predkov.

"Približne 150 našich cirkevných obcí ide podľa pôvodného, Juliánskeho kalendára, asi 30 obcí prešlo na decembrové oslavy," povedal ČTK zástupca pravoslávnej cirkvi Milan Gerka. Vianoce v decembri podľa Gerku časť pravoslávnych prijala ešte počas socializmu.
    

Pravoslávna cirkev sa dodnes pridržiava Juliánskeho kalendára, ktorý zaviedol v roku 46 pred našim letopočtom Gaius Iulius Caesar. Začiatok vianočných sviatkov je podľa tohto kalendára až 6. januára.

V roku 1582 rímsky pápež Gregor XIII. urobil reformu kalendára a posunul vianočné sviatky na 24. december.

Na Slovensku sa k pravoslávnej cirkvi hlási viac ako 50.000 ľudí, gréckokatolícka má asi 220.000 členov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy