Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kysučania na Vianoce jedli kašu či "kravský chlieb"
Zdielať na

Kysučania na Vianoce jedli kašu či "kravský chlieb"

Zdroj: mimibazar.sk/ilustračné

Kravský chlieb, kravský osúch, jednoduché polievky či kaše a chutné vdolky boli súčasťou Vianoc na Kysuciach.

Kysučania si v minulosti len ťažko vedeli predstaviť štedrovečerný stôl bez kaše z jačmennej, kukuričnej alebo ražnej múky. Pochutnávali si aj na strukovinovej polievke so sušenými slivkami či hruškami.

Maškrtníci zasa neodolali kysnutým koláčom vdolkom alebo "kravskému chlebu". Tradičné kysucké jedlá v súčasnosti možno okoštovať predovšetkým na príležitostných ochutnávkach v skanzenoch. Staršie gazdinky ich však robia dodnes, lebo sú vraj mimoriadne chutné.

Kysucká kuchyňa nebola príliš náročná. Napríklad pri príprave kaše stačilo priviesť do varu mlieko s vodou a postupne pridať múku, štipku soli a maslo. Jedno z typických štedrovečerných jedál na Kysuciach tak bolo hotové za niekoľko minút.

"Polievka sa robila tak, že fazuľu namočili a uvarili s bobkovým listom. Slivky uvarili v inom hrnci so zemiakmi. Potom to všetko zmiešali a dali trochu smotany," hovorí etnograf Kysuckého múzea v Čadci Alojz Kontrik. "Niektorí robili z masla zásmažku, dali tam trochu hladkej múky, a to sa vylialo do fazule. Niekto to ešte ochutil octom alebo cukrom, keď chcel mať sladkokyslú chuť," dodal.

Gazdinky ponúkali návštevníkov počas vianočných sviatkov kysnutými koláčmi vdolkami. Boli to veľké buchty, ktoré sa naplnili domácim lekvárom a dali sa piecť do rúry.

Obľúbenou pochúťkou vraj bol aj "kravský chlieb" či "kravský osúch". "Robil sa z cesta, do ktorého sa dalo ešte čierne a nové korenie. Pridával sa napríklad i bobkový list, majorán, zázvor či muškátový orech. Keď cesto vykyslo, gazdiná pridala ešte hrudku soli a cesnak. Potom sa to upieklo," spresnil Kontrik.

Na štedrovečernom stole nechýbali ani jablká, slivky alebo hrušky, ktoré si Kysučania väčšinou sami dopestovali. Po ruke bol i cesnak a soľ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy