Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko dnes na štrasburskom súde prehralo štyri spory
Zdielať na

Slovensko dnes na štrasburskom súde prehralo štyri spory

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Slovenská republika dnes na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu prehrala štyri spory s občanmi. Tí sa sťažovali, že domáce súdy nevyriešili včas ich prieťahy.

Slovenská republika dnes na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu prehrala štyri spory s občanmi. Tí sa sťažovali, že domáce súdy nevyriešili včas ich prieťahy.

Štrasburský súd uznal, že vo všetkých prípadoch bol porušený článok európskeho dohovoru o ľudských právach. Ten okrem iného hovorí aj o práve na prerokovanie súdnych prípadov v rozumne dlhej dobe. Štrasburg priznal sťažovateľom odškodné, hoci podstatne nižšie, ako požadovali.

Posudzované prípady boli veľmi rôznorodé, ale ich spoločným rysom bola práve dĺžka konania. V prípade súrodencov z Bratislavy, ktorí sa spolu so svojou matkou domáhali po ich otcovi výživného, išlo o trinásť rokov, v ďalších dvoch prípadoch o viac ako dvanásť, v poslednom o viac ako šesť.

Podľa súdu to bolo vždy viac, ako to čo je možné považovať za rozumne dlhú dobu. Štrasburský súd je inštitúciou Rady Európy a jeho rozsudky sú pre jej členov záväzné.

Zdielať na

Najčítanejšie správy