Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Troch ľudí napadli za to, že hovorili po slovensky
Zdielať na

Troch ľudí napadli za to, že hovorili po slovensky

Zdroj: Sandra/ilustračné

Polícia dnes údajného páchateľa, 37-ročného muža z prevažne maďarskej obce Búč pri Komárne, obvinila z podnecovania národnostnej neznášanlivosti.

Traja ľudia sa podľa polície stali na juhu Slovenska obeťou násilného útoku za to, že hovorili po slovensky. Polícia dnes údajného páchateľa, 37-ročného muža z prevažne maďarskej obce Búč pri Komárne, obvinila z podnecovania národnostnej neznášanlivosti. V prípade dokázania viny mu hrozia tri roky väzenia. Informovala o tom nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

Polícia v Nitrianskom kraji vyšetrovala v minulosti viacero incidentov s národnostným podtextom vrátane údajného útoku na študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú.

"Prípad sa stal ešte v auguste tohto roku," uviedla Čuháková. Policajti podľa nej najprv incident v krčme v obci Búč vyšetrovali ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Útočník podľa polície najskôr vylial 32-ročnej žene na hlavu pivo, ťahal ju za vlasy a vulgárne jej nadával. Ďalšieho muža udrel päsťou do tváre. Najhoršie obišiel 78-ročný hosť, ktorý po viacerých úderoch do hlavy spadol na podlahu a utrpel zranenia, z ktorých sa liečil 14 dní. Útočník aj jeho obete sú obyvateľmi obce.

Podobný scenár mal údajne v lete minulého roku útok na študentku Hedvigu Malinovú, ktorú údajne napadli dvaja mladíci za to, že sa na ulici rozprávala po maďarsky. V tomto prípade však polícia prípad uzavrela tak, že skutok sa nestal a Malinovú obvinila z krivej výpovedi. Postup polície dlhodobo spochybňujú niektorí maďarskí politici, ako aj opozičná SMK.

Zdielať na

Najčítanejšie správy