Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na podvody využívajú i bezdomovcov
Zdielať na

Na podvody využívajú i bezdomovcov

Samotný systém nakupovania drahej elektroniky umožňuje dostať čokoľvek len na dva osobné doklady, tieto vlastnia takisto aj bezdomovci. <b>VIDEO: Výpoveď jedného z predajcov</b> Viac v Novinách TV JOJ

Pred chvíľou ešte nový pôsob, akým sa zbaviť nákupných starostí a najmä záväzku niečo drahé splácať, sa údajne stal už bežný. Potrebujete nejakú dôverčivú, ľahko dostupnú obeť, napríklad bezdomovca, dva doklady a tisíc korún, poprípade poriadnu fľašu alkoholu.

Nejde samozrejme o legálny postup. Ide o podvodníkov, ktorí navnadia cez peniaze napríklad bezdomovca, aby si na svoje meno kúpil nejakú drahú vec, televízor, pračku, akúkoľvek drahú elektroniku. Keďže nie je potrebný žiadny doklad o príjme, ale iba dva osobné doklady, vec je hotová.

Tovar bezdomovec odovzdá podvodníkovi a takto je oslobodený od povinnosti ho splácať. Keďže bezdomovec peniaze nemá, splácať ho nebude ani on. Exekútor mu však nemá čo zobrať.

Ide však o trestnú činnosť. Základná trestná sadzba činí dva roky.

"Keď s tým neurobí niečo splátková firma, tak to tak bude, ja nemám právo posudzovať človeka a robiť rozdiely, ja to musím vypisovať každému," hovorí na problém jeden z predajcov elektroniky. Podľa hovorcov niektorých firiem sa tieto chcú proti takýmto stratám istými spôsobmi brániť, avšak neprezradili, o aké preventívne opatrenia by malo ísť.

"Vynaliezavosť niektorých ľudí nepozná hranice," podotkýna hovorca T-Mobile Slovensko.

Zdielať na

Najčítanejšie správy