Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hornonitrianske bane nenesú vinu na závale
Zdielať na

Hornonitrianske bane nenesú vinu na závale

Zdroj: LHOON/ilustračné

O odvolaní proti miliónovej pokute sa spoločnosť ešte rozhodne

Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) nenesú vinu za zával v siedmom ťažobnom úseku v bani Nováky 16. novembra 2006, tvrdí to v stanovisku tlačová hovorkyňa organizácie Adriana Siváková.

"Odborný posudok potvrdil, že hlavnou príčinou vzniku závalu boli viaceré nepriaznivé geologické faktory v nadloží uhoľného sloja. Neboli zistené také porušenia predpisov, ktoré by boli príčinou vzniku závalu a smrteľného pracovného úrazu štyroch zamestnancov,"píše sa v stanovisku, ktoré Siváková poskytla agentúre SITA.

Obvodný banský úrad Prievidza udelil baniam minulý týždeň miliónovú pokutu. V súčasnosti plynie spoločnosti lehota, počas ktorej má spoločnosť možnosť podať opravný prostriedok, odvolanie. "Využijeme zákonnú lehotu na analýzu a na jej základe rozhodneme o ďalšom postupe" píše Siváková.

"Rozhodnutie Obvodného banského úradu nám doručili 6. decembra, lehota na rozhodnutie je do piatka 21. decembra,"dodáva.

Dôvodom, prečo úrad udelil HBP pokutu, bolo, že počas vyšetrovania sa zistili niektoré porušenia predpisov, tieto však neboli príčinou vzniku závalu a nemali vplyv na jeho priebeh, vysvetľuje Siváková.

"Išlo o záležitosti technického a administratívneho charakteru, ktoré neboli zásadné. Nemali vplyv na geostabilitu a neohrozovali bezpečnosť zamestnancov. Ani pri dodržaní týchto predpisov sa vznik závalu nedal vylúčiť," tvrdí Siváková.

"Spoločnosť si splnila svoje povinnosti súvisiace s prieskumom pracoviska pred jeho spustením do prevádzky," píše hovorkyňa. Pre baňu zaradenú do kategórie bane s nebezpečenstvom prievalu vôd a zvodnelých hornín je stanovená hustota vrtov vo vzdialenosti 100 metrov.

"I keď časť podzemia siedmeho ťažobného úseku Nováky nebola zaradená do tejto kategórie, vrty boli situované hustejšie ako stanovujú prísne kritériá. Vo vzdialenosti 60 metrov od stenového porubu sme mali situovaný povrchový vrt, ktorým sme overili skladbu celého nadložia. Jestvujúca hustota vrtov spĺňala stanovené kritériá a bola nad rámec požiadaviek bezpečnostných predpisov," tvrdí.

"Nepretržite pracujeme na sanácii chodby, ktorá bola najviac postihnutá závalom. Z celkového 321-metrového úseku sa kolektívu razičov, pracujúcemu v trojzmennej nepretržitej prevádzke, podarilo vyčistiť zatiaľ 150-metrový úsek. Vzhľadom na to, že sme doposiaľ nenašli telesné pozostatky dvoch baníkov, naďalej všetky práce vykonávame ručne," vysvetľuje v materiáli hovorkyňa.

"Konzistencia rozbahneného prievalového materiálu značne sťažuje postup pri odstraňovaní následkov závalu. V sanačných prácach budeme pokračovať aj naďalej, pretože prioritou pre nás zostáva nájsť telesné pozostatky baníkov," píše na záver Siváková.

Zdielať na

Najčítanejšie správy