Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Orieškový biznis vytvorí tisícky pracovných miest. Za všetkým stoja Slováci
Zdielať na

Orieškový biznis vytvorí tisícky pracovných miest. Za všetkým stoja Slováci

KEŇA / Za naštartovaním biznisu s orieškami v africkej Keni sú Slováci. Bol to práve ich nápad a iniciatíva, ktorá presvedčila diplomatov z ďalších európskych krajín. V krajine pomôžu vytvoriť tisíce pracovných miest a tiež vysadia viac ako milión stromov. 

Jedným z nich je aj znovuoživenie biznisu s kešu orieškami a sezamom. S nápadom prišli zanietení Slováci. Od farmárov zistili, že krajina bola pred 40 rokmi svetovým lídrom vo vývoze týchto pochutín. Zlé riadenie súkromnými spoločnosťami tento biznis ale dostalo do slepej uličky. "Robili sme výskum, či je globálny dopyt a záujem a prišli sme na to, že by to mohol byť skvelý biznis, má to aj ziskový zámer, ale aj sociálny zámer," povedal Allan Bussard slovenský podnikateľ. 

Poskytovaním kvalitných sadeníc a férovými platbami za orechy chcú Slováci miestnych farmárov motivovať, aby sa do pestovania pustili znova. Táto myšlienka sa zapáčila aj predstaviteľom krajín V4 a Európskej únie. Po prvý krát v histórii podporili dvomi miliónmi eur slovenskú iniciatívu. Tá nielenže vytvára pracovné príležitosti až pre 15 tisíc farmárskych rodín, ale má aj obrovský environmentálny význam.

V rámci projektu vysadia na kenskom pobreží milión stromčekov. Začali s tým veľvyslanci krajín Vyšegrádskej štvorky. "Farmári pociťujú klimatické zmeny a sužujú ich suchá. Teším sa, že za štyri roky vysadíme veľa stromov, ktoré nielen pomôžu životnému prostrediu, ale budú prinášať úrodu, ktorú farmári predajú a budú mať na živobytie," povedal kenský partner projektu Frank Omondi.

Pozrite si archívnu reportáž o záplavách v Keni: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy