Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odporcovia potratov kritizovali materiál o sexuálnom zdraví
Zdielať na

Odporcovia potratov kritizovali materiál o sexuálnom zdraví

Občianske združenie Pastor bonus označilo dokument za "výsmech a neúctu voči nenarodeným deťom".

Ku kritike Národného programu ochrany sexuálneho a reprodukčného zdravia, v ktorom ministerstvo zdravotníctva podporilo užívanie antikoncepcie či dostupnosť interrupcií, sa po katolíckych biskupoch dnes pridali aj odporcovia potratov.

Občianske združenie Pastor bonus, ktoré sa nedávno podieľalo na kontroverznej bilbordovej kampani proti potratom, označilo dokument za "výsmech a neúctu voči nenarodeným deťom".

Občianske združenie obvinilo z prípravy dokumentu vládny Smer-SD, ktorého nominant Ivan Valentovič riadi ministerstvo zdravotníctva. "Smer-SD pripravil propotratovú propagandu nazvanú Národný program ochrany sexuálneho a reprodukčného zdravia," tvrdil v tlačovej správe predseda Pastor bonus Marek Nikolov.

Smer-SD však obvinenia odmietol. "Nie je to stranícky dokument strany Smer-SD. Podľa informácií, ktoré máme z ministerstva zdravotníctva, ide len o prvú pracovnú verziu, ktorá bola daná na širokú celospoločenskú diskusiu," reagovala pre ČTK hovorkyňa strany Katarína Kližanová Rýsová.

Materiál si stanovuje za ciele napríklad zlepšenie kvality a dostupnosti zdravotníckych služieb sexuálneho a reprodukčného zdravia, monitoring a kontrolu sexuálne prenosných infekcií, boj proti domácemu násiliu a obchodovaniu so ženami, či prehĺbenie sexuálnej výchovy na školách.

Spomína sa v ňom aj potreba zachovania dostupnosti interrupcií a vyslovuje sa za registráciu lieku, ktorým sa dá v rannom štádiu tehotenstva vykonať umelý potrat. "Strana Smer-SD chce financovať z našich daní celoplošné potratové kampane (...). Ide o ideologickú propotratovú propagandu, ktorou chce verejnosť presviedčať, že umelý potrat je dobré a správne riešenie," uviedol Nikolov.

"Obviňovať stranu Smer-SD z 'ideologickej propotratovej propagandy' je absolútne scestné, strana nikdy neurobila žiadny krok, ktorým by propagovala interrupcie," oponovala Kližanová Rýsová.

Nikolov tvrdil, že národný program by sa mal v prípade umelých potratov zamerať na podporu projektov pomoci ženám a ich deťom, ktoré sa nachádzajú v životnej núdzi. Ako príklad uviedol program "Zachráňme životy", v rámci ktorého môžu darcovia finančne prispievať matkám, ktoré neplánovane otehotneli a sú v ťažkej životnej situácii.

Umelý potrat možno na žiadosť ženy vykonať do 12. týždňa tehotenstva, čo tento mesiac potvrdil aj Ústavný súd. V prípade vážneho poškodenia plodu či ohrozenia života matky možno vykonať zákrok až do konca tehotenstva.

Zdielať na

Najčítanejšie správy