Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Banský úrad udelil za zával v nováckej bani miliónovú pokutu
Zdielať na

Banský úrad udelil za zával v nováckej bani miliónovú pokutu

Zdroj: TV JOJ

Pokutu milión korún udelil Obvodný banský úrad v Prievidzi spoločnosti Hornonitrianske bane pre porušenie pravidiel bezpečnosti práce pri vlaňajšom závale v nováckej bani.

Pokutu milión korún udelil Obvodný banský úrad v Prievidzi spoločnosti Hornonitrianske bane pre porušenie pravidiel bezpečnosti práce pri vlaňajšom závale v nováckej bani. Pri nešťastí zomreli štyria baníci. Podľa šéfa úradu Bohuša Sliackeho zákon neumožnil vymerať vyššiu pokutu. Hornonitrianske bane sa podľa svojej hovorkyne Adriany Sivákovej zatiaľ nerozhodli, či sa proti sankcii odvolajú.

"O pokute sme rozhodli v uplynulých dňoch. Je to maximálna pokuta, ktorú nám umožnil zákon. Ďalšie informácie zatiaľ poskytovať nebudeme," povedal dnes ČTK Sliacky.

Zástupcovia prievidzkých Hornonitrianskych baní v súčasnosti analyzujú situáciu a v dohľadnej dobe sa rozhodnú, či podajú odvolanie, reagovala Siváková. Nevedela však spresniť termín, dokedy tak predstavitelia podniku urobia.

Obvodný banský úrad v októbri oznámil, že hlavnou príčinou závalu bolo viacero nepriaznivých geologických faktorov. V bani došlo aj k niekoľkým porušeniam bezpečnosti pri práci, uviedol úrad. Podľa vyšetrovacej komisie však nie je isté, či by sa v prípade ich dodržiavania podarilo závalu zabrániť.

Po konkrétnych vinníkoch, ktorí svojou nezodpovednosťou mohli prispieť k závalu, banský úrad už nepátra. Podľa Sliackeho je to záležitosťou polície, ktorej poskytli závery svojho vyšetrovania. Na riadnom vyšetrení prípadu trvajú i vdovy po mŕtvych baníkoch.

Hovorkyňa polície Katarína Hlaváčová zatiaľ nevedela povedať, či sa vyšetrovanie nešťastia už ukončilo. Do polovice novembra však nepadlo ani jedno obvinenie proti konkrétnej osobe, ktorá svojím prípadným pochybením mohla prispieť k závalu v bani.

Štvoricu baníkov zavalilo vlani 16. novembra asi 200 metrov pod zemou v jednej z baní na hnedé uhlie. Pri zosuve sa uvoľnilo asi 2500 metrov kubických vody, štrku a zeminy. Podľa záchranárov žiadny z baníkov nemal šancu prežiť.
   

Zdielať na

Najčítanejšie správy