Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Údajné kupčenie farára s obrazmi prešetrí špeciálna prokuratúra
Zdielať na

Údajné kupčenie farára s obrazmi prešetrí špeciálna prokuratúra

Zdroj: TV JOJ

Generálna prokuratúra dnes oznámila, že prípad prevzala a posunula ho na Úrad špeciálnej prokuratúry.

Slovenské úrady začali prešetrovať prípad bytčianskeho farára, ktorého rakúska polícia obvinila z pokusu o predaj falošných obrazov.

Generálna prokuratúra dnes oznámila, že prípad prevzala a posunula ho na Úrad špeciálnej prokuratúry. Rímskokatolíckemu farárovi Pavlovi Trnkovi by v prípade odsúdenia hrozilo až niekoľkoročné väzenie.

"Uvedený prípad bol odovzdaný na ďalšie konanie Úradu špeciálnej prokuratúry," informovala dnes ČTK hovorkyňa generálneho prokurátora Svetlana Husárová. Prokuratúra označila podozrivú vec ako "obzvlášť závažný zločin podvodu v štádiu pokusu".

Farára a jeho údajných spolupracovníkov zatkla v máji rakúska polícia neďaleko viedenského letiska. Podľa Generálnej prokuratúry je podozrivý z pokusu o predaj troch falzifikátov diel známych maliarov Renoira, Gauguina a Friedricha za sedem miliónov eur (zhruba 230 miliónov slovenských korún).

Podľa pôvodných informácií rakúskej polície mal Trnka viesť skupinu priekupníkov, ktorá chcela údajne predať až 12 falzifikátov za 16 miliónov eur. Rakúska prokuratúra však neskôr trestné stíhanie zastavila a odovzdala prípad slovenskej justícii.

Trnka, ktorý sa medzitým vrátil do čela bytčianskej farnosti, obvinenia popieral. Tvrdil, že chcel dať obrazy ohodnotiť odborníkom, ktorí mali potvrdiť ich pravosť. Odmietol tiež, že za obrazy prevzal peniaze.

Zdielať na

Najčítanejšie správy