Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Farmári v Bratislave zápasili s políciou. Prezidentovi priniesli zemiaky, pozrieť išli aj Matečnú
Zdielať na

Farmári v Bratislave zápasili s políciou. Prezidentovi priniesli zemiaky, pozrieť išli aj Matečnú

BRATISLAVA / Prvá časť kolóny farmárov s ťažkou technikou dorazila do Bratislavy na Tyršovo nábrežie k Dunaju v utorok večer krátko pred deviatou. Davy ľudí ich tam vítali potleskom a skandovaním. Na druhý deň už zápasili s nariadeniami polície, ktorí ich brzdili a do mesta púšťali iba v obmedzenom počte.

V stredu ráno sa farmári vybrali z Tyršovho nábrežia smerom k parlamentu, druhá várka k Úradu vlády a tretia pred centrálu strany Most-Híd, nakoľko sa do protestu pridali aj farmári z južného Slovenska. Cestu im ale skomplikovali policajti. Farmári sa hnevali, pretože ich zablokovali a do mesta ich púšťali po piatich. 

"Ukážte mi taký zákon, ktorý nepovoľuje vstup 15 traktorom do mesta. Taký zákon neexistuje. My máme také isté právo chodiť po bratislavských cestách, ako každé iné vozidlo," vraví jeden z farmárov policajtovi. Ten argumentoval, že po vyhodnotení situácie môžu zakročiť aj takýmto spôsobom v prípade, že je ohrozená plynulosť cestnej premávky. 

Neplatná dohoda? 

​Farmári volali krajskému policajnému riaditeľovi, aby si vysvetlili dohodu, ktorú mali. Podľa nich na ceste neboli žiadne kolóny a nebol teda dôvod, aby ich nepustili do mesta. Dohoda vraj znela, že ich tam postupne vpustia v 20-minútových intervaloch. Miesto toho museli čakať, kým sa jedna várka traktorov vráti, až potom pustili ďalšiu a to maximálne po 5 traktoroch. Vodičom pred jazdou dala polícia fúkať.

Sledujte záznam reportéra TV JOJ Dáriusa Haraksina, ktorý naživo točil situáciu na mieste: 

Stretnutie s prezidentom 

​Premiér požiadal ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, aby si upravila pracovný program a stretla sa s farmármi. "S Matečnou sa stretnúť nechceme. Stretnúť sa ale chceme s premiérom pánom Pellegrinim, ak mu to program umožní," povedal jeden z organizátorov. Požiadali tiež o stretnutie aj prezidenta Andreja Kisku. Ten ich prijal v prezidentskom paláci o 14:00. Farmári mu na uvítanie dali vrece zemiakov. 

Podľa prezidenta je najdôležitejšie vyriešiť najmä majetkové práva k pozemkom, ktoré vytvárajú pôdu pre špekulantov, aby dostávali dotácie z PPA. "Nevytvárame podmienky pre takýchto ľudí, ktorí chcú pracovať a produkovať kvalitné slovenské potraviny a výrobky," povedal s vážnou tvárou Kiska. 

Cesta k Matečnej 

Napokon tiež avizovali, že Gabriela Matečná príjme zástupcov poľnohospodárov o 16:00. na ministerstve. "Nezdá sa nám fér ak prišlo 120 farmárov z celého Slovenska, prečo pozvala na stretnutie iba troch. Ak pani ministerka neprijme všetkých farmárov, nepôjdeme," povedal farmár František Oravec po stretnutí s prezidentom s tým, že nevidia problém v ministerke, ale v systéme. 

Farmári sa potom vrátili späť na Tyršovo nábrežie, kde sa ešte dohodli na ceste smerom k ministerstvu pôdohospodárstva. Naštartovali všetky stroje, polícia im ale cestu všetkým nepovolila. Snažili sa vytrúbiť si cestu do mesta, výjazd ale stále ostal blokovaný. 

Situáciu sledoval reportér TV JOJ Dárius Haraksin:

Nakoniec sa dohodli s políciou, že pred ministerstvo pôdohospodárstva môže vyraziť 5 traktorov. Ostatní farmári sa do historického centra mesta presúvajú peši cez Starý most. Oblečené mali reflexné vesty a v rukách držali transparenty. Pred ministerstvom ich privítali zástupcovia rezortu s tým, že za Matečnou pustia iba troch predstaviteľov z davu farmárov. Tí ale žiadali všetkých, alebo nikto. 

Poďte von!

"Farmári nemajú dôveru k pani ministerke Matečnej. Neveria jej sľubom za zatvorenými dverami. Týmto asi rokovanie končí," povedali na záver. "Žiadame premiéra Pellegriniho, aby prijal zástupcov na rokovanie, ešte mu zatiaľ dôverujeme," dodali. Pred budovou ešte skandovali "Poďte von" žiadajúc tak ministerku, aby prišla medzi nich.

Pred odchodom ešte zaspievali pred ministerstvom slovenskú štátnu hymnu. 

Pred ministerstvom pôdohospodárstva: 

Vyjadrenie Matečná

Ministerka po neúspešnom stretnutí s farmármi zvolala tlačovú besedu. Na začiatok uviedla, že jej je ľúto, že neprišli farmári na stretnutie. S potešením ale povedala, že jeden farmár predsa len prišiel. Diskutovali o legislatívnom riešení problému.  Vyjadrila sa aj k príhovoru prezidenta Kisku. 

Traktory na Moste SNP:

Pozrite si kolónu traktorov na Bajkalskej ulici: 

Farmári chcú, aby sa zriadil špecializovaný vyšetrovací tím, ktorý prešetrí prípady utláčaných farmárov. Ďalej požadujú, aby Pôdohospodárska platobná agentúra vyplácala dotáciu len tomu, kto pôdu vlastní alebo má na ňu nájomnú zmluvu. Požadujú aj vytvorenie korektných a transparentných pravidiel prideľovania pôdy tak, aby sa k pôde Slovenského pozemkového fondu prednostne dostali miestni mladí a malí poľnohospodári. 

Pozrite si reportáž o príchode farmárov do hlavného mesta: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy