Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Protest poľnohospodárov po celom Slovensku. Poznáme trasy, kadiaľ s traktormi pôjdu
Zdielať na

Protest poľnohospodárov po celom Slovensku. Poznáme trasy, kadiaľ s traktormi pôjdu

BRATISLAVA / Farmári z celého Slovenska smerujú do Bratislavy. Nestačia im slová a sľuby, chcú reálne kroky v prospech slovenského poľnohospodárstva. Spojili preto sily a s vlastnou agrotechnikou sa teraz presúvajú na protest do hlavného mesta. Chcú tu diskutovať s kompetentnými osobami, ktoré vedia rázne konať.

​Sto dní od prevalenia problémov už uplynulo. Poľnohospodári sú nespokojní, vyrážajú na celoslovenský protest. Štátu vyčítajú chýbajúce rázne kroky pri systémových zmenách a taktiež laxné vyšetrovanie všetkých káuz s agrodotáciami. Vybrali sa tak do Bratislavy, aby sa osobne porozprávali s úradníkmi na najvyšších pozíciách. "Inú formu už nevidíme, proste musí nastať hlas ľudu, hlas Boží. Musia vidieť, že je to ozaj už existenčný problém farmárov," uviedol spoluorganizátor protestu Patrik Magdoško. 

Farmári by mali byť v tomto období na poliach, no časť zo svojej ťažkej techniky radšej obetovali a uvoľnili kvôli protestu. Z východu na západ krajiny sa tak postupne vytvára čoraz väčšia kolóna traktorov, sejačiek, ťahačov s návesmi či ďalších strojov. Trasa poľnohospodárov má štyri vetvy po celom Slovensku. Do Bratislavy dorazia najneskôr v utorok večer.

Kolóna poľnohospodárskych vozidiel štartovala z Michaloviec. Je to prvá vlna, ku ktorej sa v utorok ráno a v noci pridajú ďalšie. Trasa farmárov na poľnohospodárskych strojov vedie až do Bratislavy. Z Michaloviec je to ale predsa len kus cesty, takže dnes sa zastavia v Detve, kde prenocujú.

Požiadavky farmárov sú jasné

Farmári chcú, aby sa zriadil špecializovaný vyšetrovací tím, ktorý prešetrí prípady utláčaných farmárov. Ďalej požadujú, aby Pôdohospodárska platobná agentúra vyplácala dotáciu len tomu, kto pôdu vlastní alebo má na ňu nájomnú zmluvu. Požadujú aj vytvorenie korektných a transparentných pravidiel prideľovania pôdy tak, aby sa k pôde Slovenského pozemkového fondu prednostne dostali miestni mladí a malí poľnohospodári. 

Jazda do Bratislavy má zodpovedných prinútiť, aby začali konať. Z Detvy teda budú nespokojní farmári pokračovať zajtra o deviatej ráno. V rovnakom čase vyrazí ďalšia kolóna traktorov a poľnohospodárskych strojov z Námestova. K Bratislave zamieria cez Ružomberok, Žilinu a Trenčín. 

Podľa odhadov organizátorov by sa obe tieto vetvy mali spojiť pri Senci, niekedy popoludní, kde sa na chvíľu zastavia. Ďalej do hlavného mesta budú pokračovať spolu. Tam by mali všetci doraziť asi o 19 hodine. O polnoci z utorka na stredu sa smerom na Bratislavu pohne aj kolóna poľnohospodárskych strojov z juhu. Štartovať bude z Veľkého Medera. Skoro ráno sa farmári z týchto končín pripoja ku kolegom, ktorí už budú v hlavnom meste. 

Polícia traktorom výnimku neudelila

Polícia ešte minulý týždeň poľnohospodárom vysvetlila zákonné podmienky na udelenie výnimky na prejazd traktorov po diaľniciach a rýchlostných cestách. "Takúto žiadosť musí podľa zákona podať majiteľ každého vozidla individuálne, čo však do dnešného dňa nebolo zo strany poľnohospodárov splnené, preto im polícia výnimku udeliť nemôže. Presun takýchto strojov podlieha prísnym podmienkam, ktoré neboli splnené," uvádza sa v stanovisku polície. Polícia upozornila farmárov na sťaženú situáciu najmä na bratislavských cestách, keďže na viacerých miestach prebiehajú rekonštrukčné práce. "Neorganizovaná prítomnosť traktorov by prispela k absolútnemu kolapsu dopravy, na čo by opäť doplatili vodiči motorových vozidiel, ktorí dochádzajú do Bratislavy za prácou a tiež kamióny prevážajúce potraviny podliehajúce skaze," uvádza sa ďalej v stanovisku.

Polícia v stanovisku uvádza, že neupiera poľnohospodárom, aby vyjadrili svoj názor zákonným spôsobom. Treba ale zohľadniť všetky okolnosti, a to predovšetkým zabezpečenie plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky. "Ak napriek tomu poľnohospodári prídu na traktoroch do Bratislavy, polícia využije svoje zákonné oprávnenia a určí im trasu, resp. zakáže ďalšiu jazdu v prípade, ak to bude potrebné v záujme bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky," dodáva policajná hovorkyňa v Bratislave Denisa Baloghová.

Celý rozhovor s viceprezidentom policajného zboru Ľubomír Ábel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy