Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Žiak s brokom v hlave dostane odškodné 1,7 milióna korún
Zdielať na

Žiak s brokom v hlave dostane odškodné 1,7 milióna korún

Zdroj: doprovodneprogramy.cz

Odškodné 1,7 milióna korún musí zaplatiť svojmu bývalému žiakovi Základná škola s Materskou školou v Lazoch pod Makytou.

Odškodné 1,7 milióna korún musí zaplatiť svojmu bývalému žiakovi Základná škola s Materskou školou v Lazoch pod Makytou.

Mariána Pastoreka (14) počas streleckého krúžku v roku 2003 postrelil zo vzduchovky do hlavy iný žiak. V tom čase boli chlapci bez dozoru. Okrem odškodného musí škola zaplatiť 116 tisíc korún advokátovi rodiny. V odvolacom konaní o tom dnes rozhodol Krajský súd v Trenčíne, odvolanie už nie je prípustné. Mariánovi ostal brok v hlave, asi štyri centimetre od lebky. Na Slovensku je vraj nemožné operovať ho.

Vtedy 11-ročného chlapca počas tréningu zasiahla do hlavy strela zo vzduchovky, z ktorej neúmyselne vystrelil iný žiak. Ten na tréningu dostal vzduchovku s chybným kohútikom bez ochranného krytu. Učiteľ, ktorý mal na deti dohliadať, v čase úrazu v telocvični nebol, pretože odišiel otvoriť vchodové dvere ďalším žiakom.

Pedagóg sa mal podľa Okresného súdu v Považskej Bystrici pred odchodom z telocvične uistiť, že žiaci dostrieľali a odniesť vzduchovky do kabinetu alebo krúžky organizovať tak, aby nemusel v ich priebehu odchádzať z telocvične.

Podľa rozhodnutia okresného súdu za škodu v zmysle Občianskeho zákonníka zodpovedá výlučne škola a odškodné vzhľadom na závažnosť zranenia vyčíslil na 1,42 milióna korún. Strelec vzhľadom na svoj vek nemohol byť trestne stíhaný.

Rodina chlapca sa proti rozsudku odvolala, žiadala mimoriadne zvýšenie odškodného na takmer 2,4 milióna korún. Matka na súde hovorila, že syn nemôže športovať, venovať sa svojej záľube - počítaču a neustále trpí migrénami. Dodala, že cíti, kde má v hlave brok. Obhajca tvrdil, že Mariánova operácia je možná iba vo Viedni, čo by poisťovňa celé nepreplatila.

"Ľutujem, že sa to stalo. Keby sme na to mali, som ochotný mu dať 10 miliónov," povedal riaditeľ školy Vladimír Ciesar. Podľa jeho slov škola bude mať existenčné problémy, hrozia jej exekúcie alebo úplný zánik.
Krajský súd zvýšil odškodné na 1,7 milióna korún.

"Z hľadiska právneho posúdenia veci považoval krajský súd rozsudok okresného súdu za správny, prvostupňový súd však pochybil pri vyčíslení sumy bolestného," vysvetlil zvýšenie odškodného hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Zdielať na

Najčítanejšie správy