Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovákom a našej vláde chce viac priblížiť politiku USA
Zdielať na

Slovákom a našej vláde chce viac priblížiť politiku USA

Zdroj: slovakia.usembassy.gov

Na post veľvyslanca USA v SR dnes oficiálne nastúpil Vincent Obsitnik.

Priblížiť sa Slovákom a slovenskej vláde tak, aby lepšie porozumeli americkej zahraničnej politike, je jedným z cieľov, ktoré chce nový veľvyslanec Spojených štátov amerických v Slovenskej republike Vincent Obsitnik naplniť počas svojho pôsobenia na poste ambasádora.

Obsitnik to uviedol pre médiá po tom, ako slovenskému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi odovzdal do rúk poverovacie listiny. Úspešné zavŕšenie snaženia SR o vybojovanie bezvízového styku pre svojich občanov pri turistických cestách do USA je ďalšou métou, ktorú chce sledovať. Na poli vzdelávania sa chce pričiniť o lepšiu spoluprácu medzi Slovenskom a americkými univerzitami.

Do budúceho pondelka zostane Vincent Obsitnik v Bratislave, potom odcestuje na východné Slovensko, kde má príbuzných. Najprv sa zastaví v Košiciach, potom navštívi Prešov.

V oboch mestách ho prijmú primátori i župani samosprávnych krajov. "Odtiaľ pôjdem do Moravian, kde som sa narodil. Potom do Humenného, kde sa stretnem s primátorom. Navštívim aj Adidovce pri Humennom, ktoré sú domovom rodu Obsitnikovcov," dodal americký veľvyslanec.

Vincent Obsitnik a jeho manželka Annemarie sa po návšteve príbuzných v humenskom okrese vrátia do Košíc, kde strávia Vianoce. Rád by navštívil aj Vysoké Tatry, ktoré sa mu veľmi páčia. "Bohužiaľ, nie som lyžiar. Kedysi som ním bol, ale po ťažkom úraze som to nechal," dodal Obsitnik. Netají sa tým, že pozná spisovnú slovenčinu i východoslovenské nárečie. "Ta možemo hutoric po slovensku, ta co," povedal žartovne pre médiá.

Vincent Obsitnik pricestoval na Slovensko 6. decembra, na poste amerického veľvyslanca nahradil Rodolpha Meakera Valleeho. Podobne ako Vallee, aj Vincent Obsitnik má dobré vzťahy s prezidentom Georgeom Bushom, ktorý ho na veľvyslanecký post poslal ako politického nominanta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy