Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko vyšle viac vojakov do Afganistanu a Kosova
Zdielať na

Slovensko vyšle viac vojakov do Afganistanu a Kosova

Zdroj: D-minor/ilustračné

Slovensko vyšle do operácií NATO v Afganistane a Kosove viac vojakov. S návrhom vlády dnes súhlasil parlament. V Afganistane bude na budúci rok pôsobiť ďalších viac ako 50 vojakov, ich počet sa tak navýši na 111.

Slovensko vyšle do operácií NATO v Afganistane a Kosove viac vojakov. S návrhom vlády dnes súhlasil parlament. V Afganistane bude na budúci rok pôsobiť ďalších viac ako 50 vojakov, ich počet sa tak navýši na 111. Do Kosova zas odíde vrtuľníková jednotka.

V súčasnosti v juhoafganskom Kandaháre v silách ISAF slúži 57 ženistov. Na starosti majú opravu letiska či odmínovanie.

Do krajiny vycestuje nová 35-členná strážna čata, ktorá bude strážiť leteckú základňu Tarín Kút v nepokojnej provincii Uruzgán. Osemčlenný zdravotnícky tím zas posilní na pol roka českú poľnú nemocnicu na letisku v Kábule.

Ďalších niekoľko vojakov bude pôsobiť v provinčných rekonštrukčných tímoch, vo veliteľstve operácie ISAF a podieľať sa napríklad na výcviku afganskej armády. Výdavky na všetkých vojakov v Afganistane by mali v roku 2008 dosiahnuť 356 miliónov korún.

Posilní sa tiež slovenská misia v juhosrbskej provincii Kosovo, kde je v súčasnosti nasadených v spoločnom česko-slovenskom prápore 135 vojakov. Od polovice decembra do polovice júna budúceho roku budú v misii pôsobiť dva dopravné vrtuľníky Mi-17 a s nimi ďalších 39 vojakov. Náklady sa predpokladajú vo výške okolo 55 miliónov korún. Okrem toho pribudne od polovice budúceho roka do päť vojakov vo veliteľstvách operácie KFOR.

Parlament zároveň odobril rozšírenie právomocí vojakov v Kosove tak, aby mohli zakročiť pri potláčaní prípadných nepokojov medzi kosovskými Srbmi a Albáncami.

V súčasnosti má krajina v zahraničných misiách vo svete zhruba 530 vojakov. Vo februári z Iraku na základe rozhodnutia vlády odišla takmer stočlenná ženijná jednotka, jej definitívne stiahnutie dnes potvrdil parlament.

Zdielať na

Najčítanejšie správy