Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Harabin chce pred rozhodnutím o vydaní Labsiho ísť do Alžírska
Zdielať na

Harabin chce pred rozhodnutím o vydaní Labsiho ísť do Alžírska

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Minister spravodlivosti Štefan Harabin pred prípadným rozhodnutím o vydaní údajného teroristu Mustafu Labsiho do Alžírska zrejme navštívi túto krajinu.

Minister spravodlivosti Štefan Harabin pred prípadným rozhodnutím o vydaní údajného teroristu Mustafu Labsiho do Alžírska zrejme navštívi túto krajinu. O Labsim bude rozhodovať minister, ak s jeho vydaním bude súhlasiť Najvyšší súd.

Proti vyhosteniu Alžírčana sa už skôr postavila medzinárodná organizácia Amnesty International (AI), podľa ktorej by mužovi mohlo v jeho vlasti hroziť mučenie.
    

"Vzhľadom na hlasy, ktoré sa ozývajú vo vzťahu k Alžírsku, (...) otázku trestu smrti, trestu doživotia, mučenia, a tak ďalej, zrejme bude vhodné, aby som túto návštevu tam vykonal a osobne sa stretol aj s ministrom spravodlivosti," povedal dnes novinárom Harabin po stretnutí s českým kolegom Jiřím Pospíšilom.

Dodal, že stanovisko k Labsimu zverejní až po právoplatnom verdikte súdu.
    

Prípad Labsiho sa dostane na Najvyšší súd po tom, ako sa údajný terorista prostredníctvom advokáta odvolal proti verdiktu bratislavského krajského súdu z konca novembra. Ten s jeho vydaním súhlasil.
    

Labsiho v Alžírsku odsúdili v roku 2005 na doživotie za členstvo v teroristickej skupine a falšovanie dokladov. Alžírčan mal údajne kontakty aj na teroristickú sieť Al-Káida a absolvoval výcvik v Afganistane. Alžírsko požiadalo o jeho vydanie v júni. Podľa slovenských médií Labsiho vo Francúzsku väznili za prípravu teroristického útoku.
    

Slovenská pobočka AI už skôr vyzvala Harabina, aby vydaniu zabránil. "Diplomatické garancie nemožno brať ako smerodajné, pretože existujú dôkazy, že ľudia sú v Alžírsku mučení a že za takéto trestné činy, z akého je obvinený aj Labsi, hrozí aj trest smrti," povedala dnes ČTK hovorkyňa organizácie Monika Navrátilová.
    

Labsi prišiel podľa slovenských úradov na Slovensko nelegálne v apríli minulého roku. Polícia ho zadržala, keď sa snažil skontaktovať sa so svojou rodinou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy