Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia nebude mať neobmedzený prístup k databázám operátorov
Zdielať na

Polícia nebude mať neobmedzený prístup k databázám operátorov

Zdroj: Jorge Francisco

Pôvodne sa totiž navrhovalo, aby mala polícia a tajné služby možnosť informácie o telefonátoch získavať bez povolenia súdov.

Polícia a tajná služba nebudú mať neobmedzený prístup do databáz telekomunikačných operátorov. Ustanovenie, ktoré by umožňovalo policajtom nepretržitý prístup k údajom o telefónnych číslach obyvateľov, totiž parlament na návrh poslancov prevažne z vládnej SNS vypustil z novely zákona o elektronických komunikáciách.

Z novely, ktorú pripravilo ministerstvo dopravy, poslanci pri hlasovaní tiež vypustili časť, ktorá by nariaďovala operátorom raz do mesiaca poskytnúť polícii databázu ich klientov. "Je takmer nemožné účinne zabrániť neoprávnenému kopírovaniu tejto databázy," argumentovali poslanci SNS.

Polícia, Slovenská informačná služba a Vojenské spravodajstvo síce budú mať právo na údaje aj o utajených telefónnych číslach občanov a firiem a ich adresách, na rozdiel od pôvodnej vládnej predlohy však nebudú mať k databázám nepretržitý prístup.

Návrh novely vzbudil rozruch ešte na jar, minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) v ňom totiž navrhoval, aby polícia a tajné služby mali možnosť získavať informácie o telefonátoch aj bez povolenia súdov. K plánu preverovať napríklad kto s kým telefonuje bez toho, aby to najprv povolil súd, mala výhrady nielen opozícia, ale aj niektoré ministerstvá. Ministerstvo dopravy nakoniec spornú časť návrhu na zmenu zákona vypustilo.

Zdielať na

Najčítanejšie správy