Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Máme astronomické olympijské zlato
Zdielať na

Máme astronomické olympijské zlato

Zdroj: Peter Huys/ilustračné

Zlatú a bronzovú medailu priniesli na Slovensko z Thajska dvaja študenti, ktorí sa zúčastnili prvýkrát v našej histórii IOAA.

Po prvýkrát v histórii Slovenska sa zúčastnili mladí astronómovia na Medzinárodnej olympiáde v astronómii a astrofyzike (IOAA), ktorá sa konala v Thajsku od 30. novembra do 9. decembra.

Ako informoval Juraj Zverko, predseda Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV, slovenskí študenti, víťazi 1. ročníka slovenskej astronomickej olympiády Miroslav Kubala - študent Gymnázia v Kysuckom Novom Meste, a Róbert Barsa - člen astronomického krúžku v Centre voľného času Domino, dnes študent 1. ročníka na Technickej univerzite v Košiciach, sa z ďalekého ázijského kráľovstva vracajú s veľkým úspechom. Róbert Barsa získal zlatú medailu za 10. miesto a Miroslav Kubala bronzovú za 53. miesto.

Na olympiáde si zmeralo vedomosti 81 súťažiacich z 21 krajín. Bolo udelených 17 zlatých, 20 strieborných a 14 bronzových medailí a 14 čestných uznaní. Astronomickú olympiádu na Slovensku organizuje Slovenská astronomická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied.

Zdielať na

Najčítanejšie správy