Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Medvede už kontajner neotvoria
Zdielať na

Medvede už kontajner neotvoria

V miestach, kde sa medvede kŕmia z plastových vriec, v ktorých sa hromadia odpadky, ľahko pre ne dostupné, sa plánujú nahradiť klasické kontajnéry novými.

Spoločnosť pre výskum, vzdelávanie a spolužitie s prírodou (SWS) pripravila prototyp kontajnera, ktorý je nedostupný medveďom. Takéto kontajnery sú bežné v USA, kde je veľa medveďov. Materiál je kovový, ale môže byť aj pevný plastový.

Ide o to, aby ho medveď pazúrmi alebo zubami neotvoril. Kontajner úspešne otestovali najprv v hoteli v Tatranskej Lomnici a potom v košickej zoologickej záhrade.

Kontajner plánujú natrvalo použiť ešte tento rok na odpočívadle pri hlavnej ceste na Staré Hory neďaleko Banskej Bystrice. Robin Rigg, vedúci projektu B.E.A.R.S., vie o ďalších miestach, kde by takýto kontajner mal byť umiestnený. Na trase z Banskej Bystrice do Ružomberka je niekoľko odpočívadiel, kde sa vyskytujú medvede a odpadky sú tam v plastových vreciach, teda zvieratám voľne prístupné.

Projekt financuje aj elektrické oplotenie okolo Zamkovského chaty vo Vysokých Tatrách, kde od jari do jesene chodievala medvedica s tromi mláďatami. Keďže medvede môžu byť nebezpečné, ak si zvyknú na potravu od ľudí a pohybovať sa v ich blízkosti, SWS robí rôzne opatrenia ako tomu zabrániť, uviedol Rigg.

Viac informácií o spolužití ľudí a medveďov možno nájsť na adrese medvede.sk/?action=odpadky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy