Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zhromaždenie Spravodlivosť pre Henryho v Bratislave presunuli. Iné mestá to neodradilo
Zdielať na

Zhromaždenie Spravodlivosť pre Henryho v Bratislave presunuli. Iné mestá to neodradilo

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA / Na námestie SNP do Bratislavy sa v stredu chystali tisíce ľudí. Pripravené bolo zhromaždenie a pochod za spravodlivosť pre Henryho z Filipín, ktorého na smrť ubil mladík z Dunajskej Stredy. Akciu však pre prudký lejak museli zrušiť. Iné mestá to ale neodradilo.

Účasť na zhromaždení na sociálnej sieti potvrdilo takmer 14 tisíc ľudí. Organizátori chceli zhromaždením poukázať na to, že prípad Henryho z Filipín bol vražda a nie obyčajná bitka.

Bratislavu prekvapil dážď

Zhromaždenie ale museli napokon zrušiť pre nepriaznivé počasie. "Je nám to veľmi ľúto, ale z dôvodu zhoršujúcej sa prognózy počasia budeme nútení spomienkové podujatie presunúť na iný termín. Ešte poobede to podľa predpovede vyzeralo tak, že nás búrka obíde. Žiaľ, stal sa presný opak," uviedli organizátori na svojej stránke. 

Facebook

Zhromaždenie v Bystrici 

Tichou manifestáciou si napriek tomu viac ako sto Banskobystričanov uctilo pamiatku Henryho z Filipín, ktorého 26. mája brutálne zabil útočník v Bratislave. Na Námestí SNP pri morovom stĺpe vzdali zároveň aj hold jeho odvahe, lebo napriek presile vystúpil na ochranu žien. Zhromaždenia boli ohlásené aj v Košiciach, Trnave, Prahe, Brne a Luxemburgu.

Ľudia v Banskej Bystrici svojou účasťou ukázali, že v demokracii nie je priestor pre násilie, extrémizmus a rasovú neznášanlivosť. Medzi účastníkmi sa objavil transparent s nápisom „Rasizmus – Sexizmus – Násilie – Nechceme!“. Radoslav Sloboda z platformy Nie v našom meste pripomenul tragickú udalosť, ktorá sa skončila smrťou mladého človeka a následne si účastníci minútou ticha uctili pamiatku zavraždeného Henryho Johna Serafica Acorda z Filipín.

"Jeho príbeh je ako príbeh Dávida a Goliáša, ale bohužiaľ, neskončil sa tak, ako sme zvyknutí z dávnych textov. Naša sila nie je vo vypnutej hrudi, naša sila tkvie v obrane slabších a v neustálom šírení medziľudského pokoja a lásky. Aspoň tak by to malo byť,“ prihovoril sa k zúčastneným psychiater Michal Patarák. Na záver stretnutia ľudia zapálili sviečky pri fotografii Henryho a približne po dvadsiatich minútach sa v tichosti rozišli.

Brutálny útok

Útok sa stal v sobotu 26. mája, pár minút pred piatou hodinou ráno, na Obchodnej ulici v Bratislave. 36-ročný Henry zostal po údere a kopanci ležať v bezvedomí na zemi. Útočníka, 28-ročného Juraja policajti na mieste zadržali. Sudca ho na druhýkrát poslal do väzby. Hrozí mu 7 až 12 rokov za mrežami. Ministerka vnútra Denisa Saková sa v stredu popoludní stretla s rodinou zosnulého Henryho. Ponúkla im pomoc pri transporte tela zosnulého a jeho rodiny späť do vlasti, a tiež pomoc pri vybavení všetkých potrebných dokumentov. Do vlasti ich prepraví lietadlo Letky MV SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy