Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rajóny vytvárajú priestor na korupciu
Zdielať na

Rajóny vytvárajú priestor na korupciu

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Komory budú musieť evidovať zdravotníckych pracovníkov aj po ich smrti

Zavedenie lekárskych rajónov pre praktických lekárov a niektorých špecialistov bude podľa poslanca SDKÚ-DS Viliama Novotného úplne na ľubovôli vyšších územných celkov (VÚC).

Ako Novotný uviedol na dnešnej tlačovej besede, môže sa tak stať, že niektoré miesta, ako napríklad rómske osady, sa do obvodov nedostanú vôbec, keďže zákon neurčuje VÚC žiadne podmienky.

Lekári tiež nebudú mať garantované, že dostanú rajón blízko svojej ambulancie. Ako Novotný varoval, zákon neupravuje ani spôsob, akým sa noví lekári budú dostávať k obvodom, čo podľa neho bude predstavovať riziko korupcie.

Novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci vo štvrtok schválili, takisto podľa Novotného nestanovuje, či vôbec budú môcť pracovať praktickí lekári, gynekológovia a zubní lekári aj bez rajónu. Ako Novotný komentoval, zavedením obvodov ministerstvo zdravotníctva riešilo neexistujúci problém, keďže chcelo zabezpečiť, aby pacientov lekár nemohol odmietnuť.

Zavedenie povinných odporúčacích lístkov na vyšetrenia u špecialistov označil Novotný za kontraproduktívne, keďže podľa neho prinesie skôr zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Ako upozornil, podľa schválenej dikcie zákona budú pacienti potrebovať odporúčanie praktického lekára aj na preventívne vyšetrenia, na ktoré majú zákonný nárok.

Zdraví ľudia tak budú v prípade záujmu o preventívne vyšetrenie napríklad u gastroenterológa tráviť celé hodiny v čakárňach počas chrípkovej epidémie, konštatoval Novotný. Zavedenie odporúčacích lístkov navyše podľa neho prinesie zvýšenie záťaže praktických lekárov bez výrazného efektu - žiadna právna úprava totiž nestanovuje, že s výsledkami vyšetrenia u špecialistu sa pacient bude musieť vrátiť k praktickému lekárovi.

Novotný zopakoval svoje výhrady z rozpravy k zdravotníckym zákonom z posledných dvoch dní, keď kritizoval zastavenie transformácie zdravotníckych zariadení. Podľa neho vláda zastavuje zmenu nemocníc na akciové spoločnosti, čo však neznamenalo ich privatizáciu, keďže vzniknúť by mohli akciovky so stopercentnou účasťou štátu. Zároveň však zákon povoľuje predaj minoritného podielu v už transformovaných nemocniciach, čo Novotný nazval "podpultovou privatizáciou".

Poslanec SDKÚ-DS Peter Markovič kritizoval koalíciu, ktorá podľa neho paušálne odmieta schvaľovať opozičné návrhy bez ohľadu na ich kvalitu. Ako pripomenul, niektoré návrhy opozície okopírovali vládni poslanci a predložili ich ako vlastné, len aby nemuseli schváliť opozičné návrhy.

Táto politika podľa Markoviča vyústila v úplne absurdný stav, keď poslanci odmietli jeho návrh na úpravu vyškrtnutia zdravotníckych pracovníkov z registrov komôr. Aj naďalej preto budú musieť komory evidovať zdravotníckych pracovníkov aj po ich smrti alebo po skončení výkonu povolania.

Zdielať na

Najčítanejšie správy