Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Od januára nastanú zmeny v platení kúpeľov
Zdielať na

Od januára nastanú zmeny v platení kúpeľov

Zdroj: skalica.sk

Testy na helicobactera budú pre poistencov od 19 do 20 rokov.

Od januára budúceho roku by kúpeľná starostlivosť mala byť dostupnejšia.

Očakáva to ministerstvo zdravotníctva po schválení vládneho návrhu novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Novela ruší v kúpeľnej starostlivosti kategóriu diagnóz C, v ktorej si pacienti hradili pobyt i liečbu sami.

Tieto diagnózy sa presúvajú do kategórie B, v ktorých liečbu platí poisťovňa, ale pacient si hradí pobyt. Niektoré výkony z kategórie B sa presúvajú do kategórie A, v ktorej liečbu i pobyt hradí poisťovňa v plnej výške.

Predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliam Novotný predložil pozmeňujúci návrh nad rámec novely zákona, ktorým by zbavil živnostníkov povinnosti uzatvárať zmluvy s komerčnými firmami zaoberajúcimi sa pracovnou zdravotnou službou. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič však s hlasovaním nesúhlasil, preto o nej poslanci ani nehlasovali.

V návrhu novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti sa tiež zavádzajú národné registre poskytovateľov a prijímateľov zdravotnej starostlivosti i registre pacientov s niektorými ochoreniami. Zavádza aj novú preventívnu prehliadku, dychové testy na prítomnosť helicobactera pylori pre poistencov vo veku 19 až 20 rokov.

Poslanec SDKÚ-DS Peter Markovič navrhol rozšíriť toto vekové pásmo na 18 až 46 rokov, tento návrh však neprešiel.

Zdielať na

Najčítanejšie správy