Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
"Kádeháci" chcú v parlamente navrhnúť prísnejšiu reguláciu potratov
Zdielať na

"Kádeháci" chcú v parlamente navrhnúť prísnejšiu reguláciu potratov

Zdroj: SITA/Michal Burza

KDH tým reagovalo na rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý potvrdil, že vykonávanie umelých potratov do 12. týždňa tehotenstva na žiadosť ženy nie je v protiklade s ústavou.

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) chce v parlamente presadiť sprísnenie možnosti vykonávania umelých potratov.

KDH tým dnes reagovalo na utorkové rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý potvrdil, že vykonávanie umelých potratov do 12. týždňa tehotenstva na žiadosť ženy nie je v protiklade s ústavou.

"Ústavný súd pri rozhodovaní poprel právo na ochranu života. Súd pre nás konštatoval neprijateľnú tézu, a síce, že ľudský život nie je hodný ochrany do konca tretieho mesiaca tehotenstva," povedal novinárom šéf KDH Pavol Hrušovský.

Podpredseda KDH a zástupca odporcov potratov pred Ústavným súdom Daniel Lipšic vyhlásil, že slovenská regulácia potratov je v porovnaní s väčšinou krajín EÚ liberálna.

KDH podľa Lipšica v parlamente navrhne, aby lekár musel ženu pred potratom informovať nielen o zdravotných rizikách, ale aj o možnosti dieťa donosiť a dať ho na osvojenie.

Ďalšou zmenou by malo byť zavedenie povinnej niekoľkodňovej čakacej lehoty od žiadosti o umelý potrat do jeho vykonania. Podobnú úpravu má viacero krajín EÚ, podľa Lipšica by zabránila prípadom, keď sa žena rozhodne pre interrupciu unáhlene.

Kresťanskí demokrati by okrem toho chceli do zákona dostať ustanovenie, ktoré by aspoň formálne zakázalo interrupcie napríklad z dôvodov výberu pohlavia dieťaťa. To totiž súčasný zákon umožňuje, pripomenul Lipšic. Politici KDH sa zatiaľ nevyjadrili, či sa budú snažiť aj znížiť samotnú 12-týždňovú lehotu pre potraty na žiadosť ženy.

Prípadná podpora návrhu opozičného KDH od ostatných strán, najmä z vládnej koalície, je neistá. V minulosti totiž diskusie o interrupciách vyvolávali v Národnej rade ostré spory medzi zástancami a odporcami potratov. "Ten návrh sa mi zdá, že musí prejsť," tvrdil však Lipšic.

Zdielať na

Najčítanejšie správy