Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V parlamente merali tlak, cholesterol aj cukor
Zdielať na

V parlamente merali tlak, cholesterol aj cukor

Zdroj: TV JOJ

Merania ukázali, že aj naši poslanci sú len ľudia.

Poslanci, zamestnanci parlamentu, ale aj novinári mali dnes možnosť preveriť si svoje zdravie.

V sérii vyšetrení im priamo v parlamente zmerali kompletné kardiologické hodnoty. Hyper Dialóg, ktorý zorganizovala Asociácia na ochranu práv pacientov so Slovenskou kardiologickou asociáciou, je už druhým ročníkom meraní v parlamente. Minulý rok sa sústredili na prevenciu ochorenia diabetes mellitus pod názvom Dia Dialóg.

V parlamente sa záujemcovia podrobili šiestim vyšetreniam. Po ich absolvovaní mohli svoje namerané hodnoty konzultovať s kardiológom Gabrielom Kamenským a diabetologičkou Adrianou Ilavskou. Organizátori majú v úmysle merania opakovať v parlamente každý rok.

Na konci volebného obdobia tak môžu porovnať, ako práca v NR SR postupne vplývala na ich zdravotný stav. "Minulý rok som mal dobré hodnoty, začínam však mať trošku problém s krvným tlakom. Musím si dávať pozor na množstvo kávy ktorú požívam a hlavne na zbytočné rozčuľovanie, ktoré je, žiaľ, v politike sprievodným javom," povedal pre agentúru SITA predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Viliam Novotný.

"Je zaujímavé, že keď sme robili vyšetrenia dychových parametrov, výsledky sú na vzorke poslancov štatisticky rovnaké ako sú v populácii. Je to akoby medicínsky dôkaz toho, že poslanci sú naozaj volení zástupcovia ľudu v celom priereze spoločnosti. V chorobe a v liečbe sme si úplne rovní," dodal Novotný. Na tohtoročných meraniach sa zúčastnili aj Béla Bugár (SMK), Pavol Hrušovský (KDH), Tibor Cabaj (ĽS-HZDS) či Dušan Galis (Smer-SD).

Jedným z meraní bolo meranie krvného tlaku. Ide o vypudzovanie krvi srdcom, meria sa najčastejšie manžetou na lakti alebo v zápästí. Normálna hodnota je 140/90 mmHg. Poslanci sa dozvedeli aj hodnotu cholesterolu v krvi. Ak je vysoký, môže to znamenať zlú priechodnosť ciev a následne zapríčiniť srdcový infarkt, krvácanie do mozgu alebo angínu pectoris.

Zdravý človek má v krvi menej ako 5,0 mmol/l cholesterolu. Ďalším vyšetrením bolo zisťovanie glykémie, čiže hladiny cukru v krvi v danej chvíli. Pred jedlom by to malo byť menej ako 6,0 mmol/l a po jedle do 7,5 mmol/l.

Nižšia ako 6,5% by mala byť aj hodnota glykovaného hemoglobínu, teda hladiny cukru v krvi za ostatných 8 až 12 týždňov. Merali aj spirometriu oxidu uhoľnatého (CO), čiže množstvo CO vo výdychovom vzduchu. Zdravé pľúca má človek, ktorý v nich má menej ako 6 ppm CO. Posledným meraním bolo zisťovanie BMI (Body Mass Index), index telesnej hmotnosti, ktorý dokazuje obezitu.

Výsledky meraní v parlamente oznámia verejnosti na konci januára.

Zdielať na

Najčítanejšie správy