Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zahraničiu dokáže konkurovať len niekoľko vysokých škôl
Zdielať na

Zahraničiu dokáže konkurovať len niekoľko vysokých škôl

Zdroj: SITA/Dušan Hein

Väčšina nedokáže dosiahnuť významnejšie vedecké výsledky, vyplýva zo štúdie mimovládnej Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry (ARRA).

Zahraničným vysokým školám dokáže naďalej konkurovať len niekoľko fakúlt slovenských vysokých škôl.

Väčšina nedokáže dosiahnuť významnejšie vedecké výsledky, vyplýva zo štúdie mimovládnej Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry (ARRA), ktorá tretí krát hodnotila kvalitu vysokého školstva.

"Mnohé fakulty nevyvíjajú na svojich učiteľov tlak, ktorý by ich nútil publikovať," kritizovali autori štúdie nízke zastúpenie príspevkov zo Slovenska v uznávaných vedeckých časopisoch. "Výsledky vedeckej činnosti sa nijak významne nezlepšujú, skôr naopak," dodali.

ARRA však vyzdvihla prácu napríklad Fakulty ekonomických a sociálnych vied a Fakulty matematiky, informatiky a fyziky Univerzity Komenského či Fakultu zdravotníctva a sociálnej práce a Pedagogickú fakultu Trnavskej univerzity.

"Úspešné napredovanie Trnavskej univerzity je dôkazom, že aj relatívne novozaložené vysoké školy môžu dosahovať dobré výsledky," poznamenali zástupcovia ARRA o vysokej škole, ktorá vznikla v roku 1992.

Zdielať na

Najčítanejšie správy