Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko porušuje práva Rómov, tvrdí medzinárodná organizácia
Zdielať na

Slovensko porušuje práva Rómov, tvrdí medzinárodná organizácia

Zdroj: Magne Haagen Grøtting/ilustračné

Slovensko porušuje podľa Centra pre práva na bývanie a vysťahovanie (COHRE) práva na bývanie pre Rómov

Slovensko porušuje podľa Centra pre práva na bývanie a vysťahovanie (COHRE) práva na bývanie pre Rómov. Vláda dlhodobo nedokázala zabezpečiť dôstojné obydlia pre ľudí z rómskych osád a zákony sa porušujú aj pri vysťahovaní rómskych neplatičov nájomného, vyhlásili dnes na tlačovej konferencii zástupcovia tejto medzinárodnej organizácie.

Postavenie Rómov považuje centrum za tak vážne, že Slovensku udelila tohtoročnú negatívnu cenu za porušovanie práv na bývanie. Rovnakú cenou ohodnotila schopnosť postarať sa o obydlia pre svojich obyvateľov aj čínske mesto Peking a Mjanmarsko.

"Jedným z hlavných dôvodov je to, že sa tu naďalej vyskytujú rozsiahle chatrčové osídlenia - rómske osady a neschopnosť zabezpečiť mechanizmy na predchádzanie núteným vysťahovaniam," zdôvodnil pridelenie negatívnej ceny pre Slovensko zástupca organizácie Claude Cahn. Problémom je podľa neho aj pretrvávajúca snaha izolovať Rómov mimo sídiel s väčšinovým obyvateľstvom. Reakciu vlády ČTK zisťuje.

Pri viacerých vysťahovaniach Rómov v posledných rokoch, ktoré boli podľa vlastníkov bytov reakciou na ich neschopnosť platiť nájomné, sa navyše porušili platné zákony, tvrdil Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku, ktorá s COHRE spolupracuje. "Diali sa bez právneho alebo súdneho rozhodnutia, za asistencie súkromných bezpečnostných služieb, nehumánnym a nedôstojným spôsobom," vyhlásil Oravec.

Slovensko čelilo kritike za starostlivosť o rómsku menšinu aj v polovici novembra. Medzinárodná organizácia Amnesty International (AI) vyčítala vláde, že rómske deti majú obmedzený prístup k vzdelaniu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy